Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dobroty pro koledníky

Uběhne týden a bude zase po Velikonocích, je tedy nejvyšší čas vymyslet nějaké laskominy pro koledníky. Pro ty z dětských řad jsou čokoládová vajíčka a zajíčci samozřejmostí, ale co nabídnout koledníkům, kteří mají dětství dávno za sebou? Nechte se u nás inspirovat.

60365_medium

Rychlá hrášková dobrota

Hrášek by neměl na Velikonoce chybět, takže můžete udělat velice jednoduchou a rychlou hráškovou omeletu a dáte ji šmrnc, pokud přidáte ještě čerstvé bylinky. Na hráškové pohoštění pro čtyři osoby budete potřebovat: 6 vajec, 80 ml mléka, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, čerstvé bylinky, sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek a máslo.

Nečeká vás žádná věda, stačí rozšlehat nejce s mlékem, dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ještě než dáte hrášek do omelety, povařte ho chvíli v osolené vodě a pak nechejte okapat. Mezi tím nechejte na pánvi rozpustit lžíci másla, nalejte na něj polovinu vaječné hmoty, na hmotu rozložte bylinky a polovinu povařeného hrášku. Nechte chvíli opékat a přilijte zbývající vaječnou směs. Po chvíli omeletu opatřně přetočte. Po vyklopení z pánve počkejte až omeleta vychladne, nakrájejte ji na čtverečky, zapíchejte párátka a čekejte na koledníky.

Masový závin

Tady už bude příprava trochu náročnější a zdlouhavější, ale výsledek bude stát za to. Budete potřebovat: balíček listového těsta, 500 g kuřecích prsních řízků, 3 barevné papriky, pórek, 3 jarní cibulky, 4 rajčata, olivový olej, slunečnicová nebo sezamová semínka, bazalku, sůl a vejce na potření.

kuřecí prsa, papriku, pórek a rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Rozpalte olivový olej a maso na něm zprudka orestujte. K masu přidejte nakrájenou cibulku, pórek , restujte asi 5 minut a potom směs vyndejte. Teď je třeba podusit rajčata a papriky, bude stačit 15 minut na olivovém oleji. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, klidně přidejte nasekanou chilli papričku, přidejte také bazalku. Po uplynutí 15 minut smíchejte vše dohromady.

Listové těsto si rozdělte na dva stejně velké díly a rozválejte na pomoučeném vále. Do středu těsta rozložte masovou směs a opatrně těsto zarolujte. Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypte slunečnicovým nebo sezamovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.

Plněná vejce

Stejně jako hrášek ani vejce by neměla na velikonočním stole chybět. Na plněných vejcích si pochutná téměř každý. Připravte si tyto ingredience: 4 vejce, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, malou cibulku, 1 lžíci hořčice, sůl, mletý pepř a čerstvou petrželovou nať.

Vejce uvařte natvrdo, po schladnutí je oloupejte a podélně rozřízněte. Vyndejte ven žloutky a utřete je s pomazánkovým máslem, eidemem nakrájeným na kostikčy, jemně nakrájenou cibulkou, hořčicí. Vše dochuťte solí a pepřem. Směs navrstvěte do bílků a ozdobte snítkou zelené petrželky.

Přejeme krásné a klidné Velikonoce!

Foto: porridgeandparsnips.blogspot.com

Fotogalerie

Kate

02. 04. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře