Dobroty pro koledníky

Uběhne týden a bude zase po Velikonocích, je tedy nejvyšší čas vymyslet nějaké laskominy pro koledníky. Pro ty z dětských řad jsou čokoládová vajíčka a zajíčci samozřejmostí, ale co nabídnout koledníkům, kteří mají dětství dávno za sebou? Nechte se u nás inspirovat.

60365_medium

Rychlá hrášková dobrota

Hrášek by neměl na Velikonoce chybět, takže můžete udělat velice jednoduchou a rychlou hráškovou omeletu a dáte ji šmrnc, pokud přidáte ještě čerstvé bylinky. Na hráškové pohoštění pro čtyři osoby budete potřebovat: 6 vajec, 80 ml mléka, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, čerstvé bylinky, sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek a máslo.

Nečeká vás žádná věda, stačí rozšlehat nejce s mlékem, dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ještě než dáte hrášek do omelety, povařte ho chvíli v osolené vodě a pak nechejte okapat. Mezi tím nechejte na pánvi rozpustit lžíci másla, nalejte na něj polovinu vaječné hmoty, na hmotu rozložte bylinky a polovinu povařeného hrášku. Nechte chvíli opékat a přilijte zbývající vaječnou směs. Po chvíli omeletu opatřně přetočte. Po vyklopení z pánve počkejte až omeleta vychladne, nakrájejte ji na čtverečky, zapíchejte párátka a čekejte na koledníky.

Masový závin

Tady už bude příprava trochu náročnější a zdlouhavější, ale výsledek bude stát za to. Budete potřebovat: balíček listového těsta, 500 g kuřecích prsních řízků, 3 barevné papriky, pórek, 3 jarní cibulky, 4 rajčata, olivový olej, slunečnicová nebo sezamová semínka, bazalku, sůl a vejce na potření.

kuřecí prsa, papriku, pórek a rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Rozpalte olivový olej a maso na něm zprudka orestujte. K masu přidejte nakrájenou cibulku, pórek , restujte asi 5 minut a potom směs vyndejte. Teď je třeba podusit rajčata a papriky, bude stačit 15 minut na olivovém oleji. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, klidně přidejte nasekanou chilli papričku, přidejte také bazalku. Po uplynutí 15 minut smíchejte vše dohromady.

Listové těsto si rozdělte na dva stejně velké díly a rozválejte na pomoučeném vále. Do středu těsta rozložte masovou směs a opatrně těsto zarolujte. Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypte slunečnicovým nebo sezamovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.

Plněná vejce

Stejně jako hrášek ani vejce by neměla na velikonočním stole chybět. Na plněných vejcích si pochutná téměř každý. Připravte si tyto ingredience: 4 vejce, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, malou cibulku, 1 lžíci hořčice, sůl, mletý pepř a čerstvou petrželovou nať.

Vejce uvařte natvrdo, po schladnutí je oloupejte a podélně rozřízněte. Vyndejte ven žloutky a utřete je s pomazánkovým máslem, eidemem nakrájeným na kostikčy, jemně nakrájenou cibulkou, hořčicí. Vše dochuťte solí a pepřem. Směs navrstvěte do bílků a ozdobte snítkou zelené petrželky.

Přejeme krásné a klidné Velikonoce!

Foto: porridgeandparsnips.blogspot.com

přidejte na:
Kate

02. 04. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář