Domácí marcipán

Připravte si domácí marcipán snadno a rychle. Rádi si občas pochutnáte na marcipánu? Pak pro vás máme skvělé zprávy, protože už si jej nemusíte kupovat v obchodě. Připravte si ho doma z kvalitních surovin. Tak si můžete připravit zdravější a možná i chutnější variantu.

Pravý marcipán

  • Cukr moučka - 240 g

  • Mandle - 240 g

  • Bílek - 2 ks

  • Med - 1 lžíce


Mandle musíte nejprve spařit a oloupat. Nechte je chvíli proschnout a pak je v mixéru rozmixujte na jemný prášek. Mandlový prášek pak dejte do mísy a přimíchejte k němu i cukr a bílky. Hmotu důkladně propracujte tak, aby vám držela pěkně pohromadě. Hmota se totiž nesmí drobit.


Teprve pak můžete do těsta vpracovat lžíci medu. Hotový marcipán pečlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice. Jakmile bude správně vychlazený můžete z něj začít tvořit různé tvary či zvířátka nebo jej jen prostě nakrájejte na kolečka.


Falešný marcipán

  • Sušené polotučné mléko - 200 g
  • Cukr moučka - 200 g
  • Bílek - 2 ks
  • Med - 2 lžíce
  • Mandlové aroma - pár kapek

Pokud nemáte po ruce mandle, můžete si i bez nich připravit lahodný marcipán, kterému říkáme “falešný”. Nejprve si prosejte sušené mléko, které pak řádně promícháte s moučkovým cukrem. Pak přidejte med, bílky a mandlové aroma.


Z těchto surovin vypracujte pevnou hmotu a pokud se nám moc nezdá konzistence marcipánu, můžeme dle odhadu přidat trochu vody. Pár kapek určitě postačí. Nakonec, až vytvoříte vláčné těsto podobné plastelíně, opět zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice.


Rady a tipy na závěr


  • Chcete si marcipán nějak obarvit? Pak volte raději tekuté barvivo. Pokud ale máte prášek, nevadí. Jen ho nejprve rozpusťte v tekutině - ideálně v bílku a po troškách jej přidávejte do marcipánu. Měli bychom vás ale upozornit, že práškové barvivo je slanější, takže pozor, abyste pak výrazně nezměnili celkovou chuť marcipánu.

  • Marcipán postupem času vysychá, takže pokud z něj budete tvarovat figurky, nechte je pak při pokojové teplotě minimálně ½ dne oschnout. Získají tak pevnější tvar. Pokud by vám však marcipán okoral, aniž byste chtěli, může to napravit několik kapek vody.

přidejte na:

02. 10. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář