Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí sirupy

Připravte si chutný domácí sirup

Pokud si nechcete kupovat sirupy, které jsou často převařené, není v nich tolik výživných látek, ale za to tam přidávají spoustu cukru, vyrobte si je doma sami. Tak budete mít jistotu, co všechno jste do nich dali. Domácí sirupy jsou také mnohem zdravější, takže je nemusíte přidávat jen do vody nebo čaje, ale můžete je přidat i do koktejlů, smoothies, jogurtů či zmrzlinových pohárů.


Jahodový sirup

  • Jahody - 3 kg

  • Voda - 1 l

  • Kyselina citronová - 25 g

  • Cukr - 1,3 kg (na 1 l scezené šťávy)


Nejprve si opláchněte jahody, nechte je okapat, pak je očistěte a po malých dávkách rozmixujte. Pak k nim přidejte vodu a kyselinu citronovou, důkladně promíchejte a nalijte do nerezové či skleněné nádoby. Poté ji přikryjte čistým plátnem, převažte provázkem a umístěte do chladu. Tam ji nechte minimálně 2 dny.

Po odstátí přeceďte šťávu přes cedník, odměřte množství a pak přelijte do hrnce. Přidejte cukr, promíchejte a pomalu zahřívejte k bodu varu. Ale pozor, šťáva se nesmí vařit. Počkejte, až se cukr rozpustí, a pak už můžete nalévat sirup do láhví. Před konzumací jej nechte pořádně vychladnout.


Citronový sirup

  • Citron - 3 ks

  • Voda - 1 l

  • Krystalový cukr - 2 kg

  • Kyselina citronová - 40 g


Citrony omyjte, odstraňte jim slupky a nakrájejte je na tenké plátky. Dejte je do misky, zalijte vodou a dejte na 2 dny vychladit do lednice. Po 2 dnech si v hrnci smíchejte cukr s kyselinou citronovou a pak směs zalijte vodou s plátky citronů. Vařte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a pak takto vzniklý sirup přeceďte a nalijte do sklenic.


Levandulový sirup

  • Levandulové květy - 3 lžíce (čerstvé)

  • Krystalový cukr - 300 g

  • Citron - 1 ks

  • Voda - 300 ml


Připravte si hlubokou pánev, nasypte do ní cukr, přidejte vodu, levandulové květy a citronovou kůru a za neustálého míchání vařte tak dlouho, dokud se nerozpustí všechen cukr. Pak směs odstavte a nechte ½ hodiny odpočívat. Po půl hodince dejte směs opět vařit a až začne bublat vařte ještě 5 - 7 minut. Déle však nevařte. Sirup sceďte přes sítko a nalijte do sklenic. Když ho umístíte do lednice, vydrží vám až 6 týdnů.

Fotogalerie

LucieBlazejova

18. 08. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře