Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí sirupy

Připravte si chutný domácí sirup

Pokud si nechcete kupovat sirupy, které jsou často převařené, není v nich tolik výživných látek, ale za to tam přidávají spoustu cukru, vyrobte si je doma sami. Tak budete mít jistotu, co všechno jste do nich dali. Domácí sirupy jsou také mnohem zdravější, takže je nemusíte přidávat jen do vody nebo čaje, ale můžete je přidat i do koktejlů, smoothies, jogurtů či zmrzlinových pohárů.


Jahodový sirup

  • Jahody - 3 kg

  • Voda - 1 l

  • Kyselina citronová - 25 g

  • Cukr - 1,3 kg (na 1 l scezené šťávy)


Nejprve si opláchněte jahody, nechte je okapat, pak je očistěte a po malých dávkách rozmixujte. Pak k nim přidejte vodu a kyselinu citronovou, důkladně promíchejte a nalijte do nerezové či skleněné nádoby. Poté ji přikryjte čistým plátnem, převažte provázkem a umístěte do chladu. Tam ji nechte minimálně 2 dny.

Po odstátí přeceďte šťávu přes cedník, odměřte množství a pak přelijte do hrnce. Přidejte cukr, promíchejte a pomalu zahřívejte k bodu varu. Ale pozor, šťáva se nesmí vařit. Počkejte, až se cukr rozpustí, a pak už můžete nalévat sirup do láhví. Před konzumací jej nechte pořádně vychladnout.


Citronový sirup

  • Citron - 3 ks

  • Voda - 1 l

  • Krystalový cukr - 2 kg

  • Kyselina citronová - 40 g


Citrony omyjte, odstraňte jim slupky a nakrájejte je na tenké plátky. Dejte je do misky, zalijte vodou a dejte na 2 dny vychladit do lednice. Po 2 dnech si v hrnci smíchejte cukr s kyselinou citronovou a pak směs zalijte vodou s plátky citronů. Vařte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a pak takto vzniklý sirup přeceďte a nalijte do sklenic.


Levandulový sirup

  • Levandulové květy - 3 lžíce (čerstvé)

  • Krystalový cukr - 300 g

  • Citron - 1 ks

  • Voda - 300 ml


Připravte si hlubokou pánev, nasypte do ní cukr, přidejte vodu, levandulové květy a citronovou kůru a za neustálého míchání vařte tak dlouho, dokud se nerozpustí všechen cukr. Pak směs odstavte a nechte ½ hodiny odpočívat. Po půl hodince dejte směs opět vařit a až začne bublat vařte ještě 5 - 7 minut. Déle však nevařte. Sirup sceďte přes sítko a nalijte do sklenic. Když ho umístíte do lednice, vydrží vám až 6 týdnů.

Fotogalerie

LucieBlazejova

18. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře