Domácí šunka je chutnější než kupovaná

V obchodě narazíte většinou jen na masové náhražky šunky a pokud si chcete koupit opravdu kvalitní šunku, musíte si připlatit. Šunku nemusíte kupovat. Připravte si ji doma, pomocí šunkovaru a zaručeně v ní bude mnohem více masa a nebude v ní tolik soli a různých zahušťovadel. Domácí rovná se zdravější! Na šunce si pochutnáváme často, proto by vám mělo záležet na tom, jakou šunku jíte. Pokud jste se rozhodli, že si šunku připravíte doma, poradíme vám, jak na to. Její výroba není nijak složitá a jestli nemáte šunkovar, lze ji uvařit i v obalu na tlačenku.


Ovšem v šunkovaru ji budete mít uvařenou rychleji a nebude s ní tolik práce. Záleží jen na vás, jestli si do domácí šunky přidáte i dusitany, které jsou s ohledem na naše zdraví velice sporné. Když ale dusitany nepoužijete, měli byste vyrobenou šunku zpracovat maximálně do 3 dnů, jinak hrozí, že se vám v ní začnou vytvářet zdraví nebezpečné bakterie.


Domácí vepřová šunka


  • Vepřová kýta - 1 kg

  • Sůl - 20-25 g (místo ní můžete použít mořskou sůl nebo jen 20 g soli a 5 g Pragandy)

  • Voda - 100 ml

  • Cukr - 1 lžička (klidně ale použijte místo cukru med)


Pokud vás zajímá, co je to vlastně ta Praganda, tak se jedná o řeznickou solící nakládací směs. V této směsi je dusitanová směs a rychlosůl. Díky dusitanům uzeniny krásně zrůžoví a prodlouží se tím i jejich trvanlivost. A jestli si vyrobíte šunku bez Pragandy, šunka bude mít šedou barvu, ale to je zcela přirozené.


Nyní už k přípravě vepřové šunky. Nejprve si omyjte kýtu, zbavte ji blán a tučných částí a nakrájejte na menší kostky - cca 2 x 2 cm. Aby vám směs lépe držela při sobě, můžete 200 g masa pomlít či rozsekat na drobno. Pak můžete přidat sůl a cukr. Směs byste měli důkladně promíchat svýma rukama. Míchejte alespoň 30 minut.


Hnětením se uvolní bílkovina, ale musíte pokračovat a po částech přilévat vodu. Poté směs dejte do uzavíratelné krabičky, pytlíku či do mísy, kterou ale musíte pečlivě přikrýt. Vložte do ledničky a nechte minimálně 2 dny odležet. Během těch 2 dní směs musíte promíchat 3x po 10 minutách. Jakmile se šunka odleží, dejte ji do obalu na výrobu tlačenky, což je tlačenkové střevo, nebo ji dejte do šunkovaru.


Pak už jen stačí uvařit šunku. Vařte ji při teplotě 75 °C, ale dejte si pozor, aby teplota nepřesáhla 80 °C. To už byste si místo šunky připravili vařené vepřové. Teplotu uhlídáte díky teploměru. Šunku nechte vařit 90 - 120 minut. Hotovou šunku nechte vychladnout, aby se vám nerozpadla. Skladujte ji pak v ledničce a snažte se ji spotřebovat do 3 dnů.


přidejte na:

16. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář