Domácí vodní kefír

Domácí kefíry jsou výborným zdrojem kvalitních probiotik, což se vám může hodit nejen po léčbě antibiotiky, ale kdykoli během roku. Udržovat svou střevní mikroflóru v dobrém stavu totiž přináší jen samé výhody a největší z nich je bezesporu dobrá imunita. Že jste ještě o domácích kefírech neslyšeli? A co teprve o těch, které vzniknou z vody? Pojďte se tedy spolu s námi o vodních kefírech něco dozvědět.

Domácí vodní kefír Co je vodní kefír?

Vodní kefír vlastně není tak úplně kefír, jak si možná představujete. Vůbec nevypadá jako to, co jste zvyklí si běžně kupovat v obchodech. Je to ve své podstatě fermentovaná voda, kterou si můžete podle libosti ochutit a vytvořit tak neskutečně chutné, ale hlavně zdravé limonády, které mají rády i děti.
K výrobě vodního kefíru je zapotřebí mít doma tzv. tibi krystaly, což jsou malá „živá“ zrnka, díky kterým fermentovanou limonádu stvoříte. Tato zrnka seženete nejlépe tak, že kontaktujete někoho, kdo vám je zadarmo daruje. Úplně nejjednodušší je spojit se s komunitou lidí, kteří mají např. na facebooku založenou skupinu sloužící k tomuto účelu. V takové komunitě většinou nejen že seženete tibi krystaly, ale dostanete i rady, jak krystaly udržovat, aby se jim dařilo, nebo můžete získat osvědčené recepty.

Proč domácí kefír?

Jak už jsme si na začátku řekli, vodní kefír obsahuje probiotika, která pomáhají naší imunitě. Na rozdíl od kupovaných probiotik je mnohem účinnější, obsahuje více kmenů prospěšných bakterií a ani vás nebude stát tolik peněz. Je vhodný pro všechny věkové kategorie, ale pozor by si měli dát lidé s histaminovou intolerancí, kteří mohou mít s fermentovanými potravinami problémy.

Co k výrobě potřebujete?Domácí vodní kefír

Je to jednoduché – krystaly žijí z vody a cukru. Co se cukru týče, živíte „tibíky“ cukrem buď třtinovým nebo obyčejným bílým krystalem, místo cukru jako takového můžete použít sušené nesířené ovoce, nebo případně omyté čerstvé ovoce. Doba kvašení, tedy doba kdy budete čekat, než bude kefír hotový, je cca 24 -48 hodin (nejlepší je prostě vyzkoušet, jak vám to sedí). V zimě je lepší nechat prokvasit déle, v létě není tak dlouho potřeba čekat. Nechává se kvasit při pokojové teplotě

Pro začátek budete potřebovat:

Dostatečně velkou sklenici (1,5-2l)

1 díl tibi krystalů

5-7 dílů vody (vodu používejte vždy 24 h odstátou nebo filtrovanou)

2-3 polévkové lžíce cukru (třtinový, muscovado, rapadura, panela, kokosový cukr…)

Převedeno do gramů: Na 1 litr vody se obvykle hodí použít okolo 100g tibi krystalů a 30-60 g cukru.

Domácí vodní kefírDůležité je přidat k nálevu ovoce. Doporučujeme raději ovoce sušené, nebo čerstvé, ale takové, které se vám nebude při delším pobytu ve vodě drobit, protože pak se dostává do zrnek krystalů a jde to z nich obtížně vyndávat. Super je například jablko, meruňka, rybíz, rozinky apod. Variací je mnoho, tudíž se nekladou žádné meze vaší fantazii a nápadům. Pro lepší chuť přidejte kolečko citronu nebo pomeranče. Čas od času se hodí pomoci tibíkům při růstu neperlivou nebo jemně perlivou minerální vodou (např. Magnesia).

Víko nádoby nikdy úplně nezavírejte, pokud se nechystáte doma na laboratorní pokusy s explodováním. Hrdlo nádoby stačí přikrýt potravinovou folií nebo sáčkem, který upevníte gumičkou.

Hotový kefír (po slití) pak můžete nechat ještě odstát v lednici pár hodin. Trochu se ještě zfermentuje a posílí se tím jeho účinky.

Jak používat?

Zpočátku je dobré užívat hotový kefír po lžičkách, protože příliš velké množství vypité najednou může způsobit nepříjemné střevní potíže. Začínejte proto třeba jen 1dcl nápoje a postupně množství zvyšujte spolu s tím, jak bude váš organismus kefírek tolerovat. Maximální doporučené množství, které můžete vypít je jeden litr nápoje za den .

Jak uchovávat, když nechci hned kvasit dále?Domácí vodní kefír

Pokud odjíždíte někam pryč a víte, že nebudete mít čas se o tibíky starat nebo prostě jen nechcete hned dělat další nálev, protože byste toho tolik nevypili, můžete dát krystalům malou pauzu (nejvýše týden až dva) a uskladnit je v lednici v hodně sladkém a mírně osoleném nálevu. Pro delší uskladnění při nečinnosti se dají i zamrazit a ani se nemusíte bát, že pak nebudou aktivní. Před zamrazením ale krystaly dobře propláchněte a nechte je trochu proschnout na rozložené utěrce.

 

 

 

přidejte na:
Ivet

23. 07. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář