Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí vynikající pesta

Připravte si vynikající domácí pesto. Pestem můžete oživit jakékoli jídlo. Název je odvozen z italského slova “pestare”, což můžeme přeložit jako tlouci či mlátit. Příprava tedy spočívá především v rozetření surovin v hmoždíři. Nikdy byste však neměli používat kovový hmoždíř.

Báječné italské pesto

  • Bazalka - 1 větší svazek (čerstvá)

  • Extra panenský olivový olej - 150 ml

  • Piniové oříšky - 2 lžíce

  • Parmazán - 2 lžíce (strouhaný)

  • Česnek - 2 stroužky

  • Hrubá sůl


Nejprve otrhejte několik lístků bazalky, opláchněte je a osušte a nakonec nakrájejte nahrubo. Poté si oloupejte česnek, který stačí následně nakrájet na menší kusy. Bazalku s česnekem, parmazánem a s oříšky rozdrťte paličkou v hmoždíři.


Postupně po menších částech přilévejte olivový olej a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přidejte trochu soli dle chuti. Pokud si chcete pesto připravit v mixéru, tak můžete, ale mixujte směs jen na nízké otáčky, aby vám nezkysla.


 Chutné ředkvičkové pesto 

  • Ředkvičky - 80 g

  • Listy z ředkviček - 100 g

  • Olivový olej - 20 g

  • Sůl - 1 g

  • Mletý pepř - 2 g

  • Oříšky kešu - 30 g

  • Parmazán - 30 g

  • Citronová šťáva - 20 g

  • Česnek - 5 g

  • Chléb toastový celozrnný - 100 g


Ředkvičky včetně listů důkladně omyjeme a zbavíme veškerých nečistot. Listy natrháme do hmoždíře či mixéru a smíchejte spolu s oříšky, nastrouhaným parmazánem a a česnekem.


Pak přidejte olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu a míchejte tak dlouho, dokud vám ze směsi nevznikne požadovaná konzistence. Přes noc nechte vychladit v ledničce a druhý den můžete již podávat s celozrnnými toasty a plátky čerstvých ředkviček.


Domácí rukolové pesto

  • Rukola - 3 hrsti

  • Slunečnicová semínka - 1 lžíce

  • Sůl - 1 špetka

  • Parmazán - 3 lžíce

  • Olivový olej - 5 lžic

  • Česnek - 1 stroužek

  • Vlašské ořechy - 3 lžíce




Příprava je opravdu snadná. Všechny ingredience vhoďte do mixéru a mixujte je v něm tak dlouho, dokud nevznikne hladké pesto. Nakonec jej ještě můžete dochutit olivovým olejem a solí, aby bylo přesně takové, jak ho máte rádi.

Fotogalerie

10. 04. 2018


Přidat komentář

Facebook komentáře