Připravte si vynikající domácí pesto. Pestem můžete oživit jakékoli jídlo. Název je odvozen z italského slova “pestare”, což můžeme přeložit jako tlouci či mlátit. Příprava tedy spočívá především v rozetření surovin v hmoždíři. Nikdy byste však neměli používat kovový hmoždíř.
Báječné italské pesto
Bazalka - 1 větší svazek (čerstvá)
Extra panenský olivový olej - 150 ml
Piniové oříšky - 2 lžíce
Parmazán - 2 lžíce (strouhaný)
Česnek - 2 stroužky
Hrubá sůl
Nejprve otrhejte několik lístků bazalky, opláchněte je a osušte a nakonec nakrájejte nahrubo. Poté si oloupejte česnek, který stačí následně nakrájet na menší kusy. Bazalku s česnekem, parmazánem a s oříšky rozdrťte paličkou v hmoždíři.
Postupně po menších částech přilévejte olivový olej a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přidejte trochu soli dle chuti. Pokud si chcete pesto připravit v mixéru, tak můžete, ale mixujte směs jen na nízké otáčky, aby vám nezkysla.
Chutné ředkvičkové pesto
Ředkvičky - 80 g
Listy z ředkviček - 100 g
Olivový olej - 20 g
Sůl - 1 g
Mletý pepř - 2 g
Oříšky kešu - 30 g
Parmazán - 30 g
Citronová šťáva - 20 g
Česnek - 5 g
Chléb toastový celozrnný - 100 g
Ředkvičky včetně listů důkladně omyjeme a zbavíme veškerých nečistot. Listy natrháme do hmoždíře či mixéru a smíchejte spolu s oříšky, nastrouhaným parmazánem a a česnekem.
Pak přidejte olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu a míchejte tak dlouho, dokud vám ze směsi nevznikne požadovaná konzistence. Přes noc nechte vychladit v ledničce a druhý den můžete již podávat s celozrnnými toasty a plátky čerstvých ředkviček.
Domácí rukolové pesto
Rukola - 3 hrsti
Slunečnicová semínka - 1 lžíce
Sůl - 1 špetka
Parmazán - 3 lžíce
Olivový olej - 5 lžic
Česnek - 1 stroužek
Vlašské ořechy - 3 lžíce