I mlsat se dá zdravěji. Místo chipsů z obchodu, které jsou někdy více olejové než bramborové, si můžete připravit výborné domácí chipsy. Zaručeně vám budou chutnat lépe. Už jen proto, že jste si je upekli sami.
Cuketové chipsy
Cuketu řadíme do stejného druhu zeleniny jako například okurku či dýni, protože je tvořena až z 90 % vodou. Je bohatá na vlákninu a obsahuje spoustu vitamínů, antioxidantů a stopových prvků. Obsahuje provitamín A, vitamín B a E. Díky obsažené rozpustné vláknině zpomaluje trávení a dokáže i regulovat hladinu cukru v krvi.
Bramborové chipsy s feta pomazánkou
Sýr feta je jedním z nejznámějších a nejstarších řeckých sýrů. Jde o měkký ovčí sýr. V obchodech můžete sehnat nejen měkký, ale i tvrdý sýr feta, který má slanější chuť a výrazné aroma. Tento sýr vznikl díky dávné snaze pastýřů, kteří hledali vhodný způsob, jak uchovat sýr.
V té době totiž ještě nebyla vynalezena moderní chladící technika. Konzervace potravin tedy probíhala tak, že byly suroviny delší dobu naloženy v silném solném roztoku. Největším výrobcem tohoto sýru je Řecko. Vyrábí se i v jiných zemích - třeba v Německu či Dánsku.
Avšak měli bychom vás upozornit, že k jeho výrobě používají většinou kravské mléko, čímž sýr feta přichází o svou specifickou chuť. Proto si při nákupu všímejte, odkud daný sýr pochází. Sýr feta můžeme využít nejen ve studené kuchyni, ale lze ho i tepelně zpracovat. Sýrem feta můžeme dochutit hlavní jídlo, hodí se i jako náplň do koláčů, přidává se do salátů a je nejvhodnějším sýrem na grilování.