I mlsat se dá zdravěji. Místo chipsů z obchodu, které jsou někdy více olejové než bramborové, si můžete připravit výborné domácí chipsy. Zaručeně vám budou chutnat lépe. Už jen proto, že jste si je upekli sami.
Cuketové chipsy
![]()
Cuketu řadíme do stejného druhu zeleniny jako například okurku či dýni, protože je tvořena až z 90 % vodou. Je bohatá na vlákninu a obsahuje spoustu vitamínů, antioxidantů a stopových prvků. Obsahuje provitamín A, vitamín B a E. Díky obsažené rozpustné vláknině zpomaluje trávení a dokáže i regulovat hladinu cukru v krvi.
Bramborové chipsy s feta pomazánkou
![]()
Sýr feta je jedním z nejznámějších a nejstarších řeckých sýrů. Jde o měkký ovčí sýr. V obchodech můžete sehnat nejen měkký, ale i tvrdý sýr feta, který má slanější chuť a výrazné aroma. Tento sýr vznikl díky dávné snaze pastýřů, kteří hledali vhodný způsob, jak uchovat sýr.
V té době totiž ještě nebyla vynalezena moderní chladící technika. Konzervace potravin tedy probíhala tak, že byly suroviny delší dobu naloženy v silném solném roztoku. Největším výrobcem tohoto sýru je Řecko. Vyrábí se i v jiných zemích - třeba v Německu či Dánsku.
Avšak měli bychom vás upozornit, že k jeho výrobě používají většinou kravské mléko, čímž sýr feta přichází o svou specifickou chuť. Proto si při nákupu všímejte, odkud daný sýr pochází. Sýr feta můžeme využít nejen ve studené kuchyni, ale lze ho i tepelně zpracovat. Sýrem feta můžeme dochutit hlavní jídlo, hodí se i jako náplň do koláčů, přidává se do salátů a je nejvhodnějším sýrem na grilování.