Také máte tak rádi pravý turecký kebab? A máte chuť si ho po dovolené udělat i doma? Není nic jednoduššího než si ho uvařit s Majklem.
Základem pro dobrý kebab je dobře naložené maso. Na marinádu budeme potřebovat:
šťávu ze 2 citronů
1/2 šálku olivového oleje
3 na jemno nakrájené cibule
4 stroužky česneku
1/2 šálku bílého jogurtu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce tymiánu
1 lžíce máty
1 lžička skořice
1 lžička kajenského pepře
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř
1/2 šálku olivového oleje
3 na jemno nakrájené cibule
4 stroužky česneku
1/2 šálku bílého jogurtu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce tymiánu
1 lžíce máty
1 lžička skořice
1 lžička kajenského pepře
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř
Nedílnou součástí je pochopitelně i dobré maso. Nelepší je hovězí roštěná, kterou dáme na 20 minut do mrazáku, poté jí vyndáme a ostrým nožem krájíme na velmi tenké plátky. Ty pak následně vložíme do marinády a dáme je přes noc odpočinout do lednice.
Pečivo pro náš kebab si můžete upéct sami doma, nebo ho i koupit, záleží na Vás. Pokud byste si ho chtěli upéct sami doma, následujte další Majklovo video. Z takto vzniklého těsta uděláme cca 15 cm placičky, které potřeme smíchaným vejcem s mlékem, posypeme sezamovým semínkem a dáme péct do trouby na 8-10 minut při 220°C.
Zeleninovou náplň tvoří nejemno nakrájený hlávkový salát, na tenké plátky nakrájené rajčata a cibule. Dle chuti si můžete přidat i další zeleninu jako třeba papriku.
Na jogurtovou omáčku smíchejte: 500 g bílého jogurtu, 4 rozdrcené stroužky česneku, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci sušené máty.
Marinované kousky masa prudce smažíme na rozpálené pánvi, na kterou dáme ještě 2 lžíce oleje. Maso smažíme velmi zprudka a krátce, aby se nám příliš nevysušilo.
Závěrečná fáze: chléb si rozpůlíme tak, aby nám vznikla kapsa, do ní nejdříve vložíme vrstvu masa, následuje zelenina, jogurtová omáčka a nakonec opět vrstva masa.
Přeji Vám příjemný návrat chuťových buněk na dovolenou. Dobrou chuť.
Jaromír 09. 04. 2015, 18:16