Doplňky stravy důležité pro vegetariány

Rozhodli jste se skoncovat se živočišnými produkty? Podívejte se na doplňky stravy, které vašemu tělu dodají nezbytné živiny, vitaminy a minerály!

PROTEIN

Velice často se stává, že osobám, které přejdou z živočišné na rostlinnou stravu, chybí dostatek bílkovin. Po vysazení masa však nejde pouze o snížené množství samostatných bílkovin, ale také o široké spektrum aminokyselin, které se v masité stravě vyskytují.

Z toho důvodu by měli vegetariáni sáhnout po kvalitním proteinu. Ten se dnes vyrábí z rozmanitého množství rostlinných látek, aby jejich kombinace dokázala pokrýt potřebný příjem jednotlivých aminokyselin.

VITAMIN B12

Dostatečný příjem vitaminu B12 je důležitý pro zdravý vývoj červených krvinek, funkci nervového systému, paměť, náladu a zrak. Doporučená denní dávka vitaminu B12 pro dospělého člověka činí 2,4 mikrogramu.

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINYDoplňky stravy důležité pro vegetariány

Pokud jste ze svého jídelního plánu vyřadili i veškeré vodní živočichy, dost pravděpodobně vám bude chybět zdroj omega-3 mastných kyselin. Ty jsou důležité pro zdravou funkci cévní soustavy, mozku a kloubů.

Naštěstí můžete tyto mastné kyseliny doplnit i dostatečným příjmem vlašských ořechů, lněných semínek, konopným olejem nebo sójou.

ŽELEZO

Dostatek železa je důležitý zejména pro ženy v produktivním věku. Tělo si není schopno tento prvek vyrobit, takže potřebný příjem představuje důležitý úkol. Kromě červeného masa, které do jídelníčku vegetariánů nepatří, najdete železo také v luštěninách, obilovinách, dýňových semínkách, hořké čokoládě a podobně.

ZINEK

Posledním prvkem, kterému by měl věnovat pozornost každý vegetarián, je zinek. Ten pomáhá se správnou funkcí imunitního systému, podporuje zdravý vzhled vlasů, nehtů a pokožky. Důležitým zdrojem jsou také dýňová semínka, ovesné vločky, kakao, houby, ořechy a luštěniny.

přidejte na:
BB

26. 05. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář