Došly vám vajíčka? Víme, čím je nahradit!

Dostali jste chuť na koláč, ale při pohledu do lednice jste zjistili, že v ní chybí vajíčka? Máte zdravotní omezení a vejce jíst nemůžete? Nebo jste vegani a živočišné produkty odmítáte? Ať tak či onak, vždy existují způsoby, jak vejce ve svém jídelníčku nahradit.

Vejce patří k základním surovinám, na které jsme v životě zvyklí do té míry, že si život bez nich nedokážeme snad ani představit. Co ale dělat, když jsme vystaveni situaci, že je z nějakého důvodu nemůžeme použít? Naštěstí existuje hned několik možností, jak vajíčka nahradit, aniž bychom přišli o všechny dobroty.

Pokud vás honí mlsná, ale potýkáte se s nedostatkem vajec, není všem dnům konec. V rámci pečení se totiž používají hlavně ze dvou důvodů – jednak spojují jednotlivé komponenty a také kypří těsto.

Osvědčené způsoby, jak vejce nahradit

BANÁNDošly vám vajíčka? Víme, čím je nahradit!

Na jedno vejce počítejte polovinu většího zralého banánu nebo jeden, který rozmačkáte nebo rozmixujete na kaši. Ideální pokud má hnědé tečky nebo je trochu přezrálý. Myslete však na to, že váš kulinářský výsledek může chytit jemně banánovou příchuť.

ŠKROB

Škrob vám pomůže při přípravě bramboráků, palačinek, cukroví, karbanátků či lívanců. Jedno vajíčko lze nahradit přidáním kašičky, kterou si připravíte ze lžíce škrobu a 50 ml studené vody.

CHIA SEMÍNKA

Jako náhražka za vejce se dají použít i chia semínka. Lžíci chia semínek smíchejte s 60 ml teplejší vody, cca po dvaceti minutách chia semínka nabobtnají. Takto připravená směs nahradí jedno vejce.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Smíchejte 1 polévkovou lžíci mletých lněných semínek  se třemi lžícemi vody. Nechte pár minut odstát až vznikne krémovitá hmota podobná rozmíchanému vajíčku.

Další způsoby, čím nahradit vejce:Došly vám vajíčka? Víme, čím je nahradit!

  • ovesné vločky
  • prášek do pečiva
  • instantní droždí
  • jablečné pyré
  • Tofu

Ne vždy alternativa pomůže

V rámci pečení existuje nepsané pravidlo, že pokud recept obsahuje tři a více vajec, jedná se o nezastupitelnou položku a recept bez nich nebude fungovat. Vždy doporučujeme nahrazovat jen v receptech, kde je pouze jedno či dvě vejce.

přidejte na:
BB

22. 06. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář