Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dýňová polévka s vanilkou


Hokkaidó je jednou z mála dýní, kterou nemusíte před zpracováním oloupat. Když ji povaříte, slupka vám krásně změkne. Je oblíbená především kvůli její přirozeně sladké chuti, proto si na ni pochutnají i vaše děti. Můžete jim z ní připravit kaši, polévky či omáčky. Přidává se i do jiných polévek jako náhrada brambor či do sušených zeleninových směsí.


Nejen, že je výtečná, ale prospívá i našemu zdraví


Dýně Hokkaidó je bohatá hlavně na betakaroten, jenž pomáhá zlepšit kvalitu kůže a zvyšuje ochranu proti škodlivému UV záření. Čím více budou dýně oranžovější, tím více betakarotenu v nich bude obsaženo. Dýně obsahují vitamín A, C a E a řadu minerálních látek - vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Díky vysokému obsahu vlákniny se doporučuje pro zlepšení činnosti střev. 


Dýně skvěle detoxikuje organismus a má i močopudné účinky. Posiluje imunitu a pomáhá léčit srdeční poruchy či onemocnění ledvin. Pokud vás trápí potíže se žaludkem, slinivkou břišní, slezinou či s prostatou, měli byste využívat jako doplněk stravy.


Dýňová polévka s jemným vanilkovým nádechem (4 - 6 porcí)



  • Dýně Hokkaidó - 1 kg (nemusíte loupat)

  • Drůbeží vývar - 700 ml (můžete ho nahradit i zeleninovým vývarem)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Vanilkový lusk - 1 ks

  • Mletý pepř a sůl

  • Bílé víno - 100 ml (zvolte raději kvalitnější, aby byla lepší chuť)

  • Med - 2 lžíce

  • Smetana ke šlehání - 150 ml


Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C. Dýni opláchněte, rozřízněte, vyjměte semínka a nakrájejte na větší části. Ty pak dejte na plech, ozdobte je kousky másla a zakápněte medem. Nechte je péct minimálně 1 hodinu, aby vám krásně změkla. Její stav můžete kontrolovat vidličkou, tak nejlépe poznáte, kdy už je hotová. Po upečení ji nakrájejte na drobnější kousky.


Dejte je do hrnce, přilijte vývar a vše rozmixujte do krémové konzistence. Nechte si kousek vývaru stranou, nalijte ho do plechu, na němž jste pekli dýni, a vlijte i s vínem a smetanou do hrnce. Přidejte špetku soli a pepře a rozřízněte si vanilkový lusk, ze kterého vyškrábnete všechna semínka. Nechte několik minut povařit, poté vytáhněte lusk a můžete podávat. Polévku můžete dozdobit kopečkem pravé šlehačky a bylinkami.



Fotogalerie

Veronika

09. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře