Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dýňové máslo


Už jste ochutnali dýňové máslo? Dýně prostě patří k podzimu. A jelikož nám už zase klepe na vrátka, přinášíme vám báječný recept na lahodné a jemně krémové máslo.  


Dýně je spojována nejen s podzimem, ale je i jedním z hlavních symbolů anglosaského lidového svátku, který jistě všichni znáte. Je to Halloween. Dýně obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a také v ní najdeme betakaroten. Připravit si ji můžete různě. Lze ji zavařit, smažit, upéct i vařit. A využívá se pro přípravu jak slaných, tak i sladkých jídel a moučníků.


Dýni si můžete vypěstovat i sami. Když už se ji rozhodnete koupit, vybírejte jen ty neponičené, co mají sytou barvu a jsou pevné. Také by měly mít hladkou a tvrdou slupku. Všímejte si i její stopky, která musí být zdřevnatělá a seschlá. Jedině tak poznáte opravdu zralou dýni.


Dýňové máslo



  • Máslová dýně - 1 ks

  • Sůl - větší špetka

  • Máslo - 8 lžic

  • Olivový olej - 1 lžíce


Z těchto ingrediencí si připravíte množství, které se vejde do velké misky. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 °C. Pak si připravte dýni. Překrojte ji podélně na půlky a lžící vydlabejte měkkou dužinu i semínka. Obě půlky dýně by se vám měly vlézt do malého pekáčku.


Položte je vnitřní stranou nahoru a povrch dužiny ještě nařízněte do kříže. Potřete je olejem a osolte. V troubě je nechte péct minimálně 40 minut a poté snižte teplotu na 170 °C. Takto je nechte dopéct ještě asi půl hodiny. Dužina musí změknout. Hotovou dýni poznáte podle toho, že do ní zapíchnete ostrý nožík či vidličku. Je to podobný postup, jako když zkoušíte, jestli jsou uvařené brambory.



Dokud je dužina ještě horká, vydloubněte ji lžící, abyste se zbavily slupky. Dužinu pak rozmixujte nahrubo. Nyní přidejte máslo a rozmixujte dohladka. Vzniklé pyré dochuťte solí a nalijte jej do uzavírací sklenice. Nechte pyré vychladnout a až poté ho pečlivě uzavřete. Skladovat ho musíte v ledničce. Perfektně se hodí na opečený toust.



Fotogalerie

Veronika

01. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře