Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dýňový koláč po americku

Dnes slavíme Halloween, proto vám přinášíme recept na výtečný dýňový koláč. Ať už Halloween slavíte či ne, tímto koláčem si rozhodně vylepšíte podzimní atmosféru.

Dýňový koláč

  • Jemně mletá špaldová mouka - 300 g (+ na pomoučnění válu či pracovní desky)

  • Máslo - 200 g (studené, nakrájené na kostky)

  • Sůl - 1 lžička

  • Studená voda - 100-150 ml






Na dýňovou náplň budete potřebovat tyto suroviny:

  • Dýňové pyré - 3 hrnky (použijte jen dužinu ze 2 upečených dýní střední velikosti)

  • Třtinový cukr - 250 g

  • Vejce - 6 ks (+ 1 vejce k potření těsta)

  • Kukuřičný škrob - 2 lžíce

  • Sůl - 1 lžička

  • Skořice - 1,5 lžičky

  • Mletý zázvor - 1,5 lžičky

  • Vanilkový cukr - 1 lžíce

  • Hřebíček - 1 ks (drcený)

  • Strouhaný muškátový oříšek či květ - špetka (dle chuti)


Nejprve vypracujte ze špaldové mouky, másla, soli a vody těsto. Abyste se vyhnuli roztékání těsta, měli byste pracovat co nejrychleji a používat jen dobře vychlazené ingredience. Vodu musíte dolévat po troškách, protože musí vzniknout tuhé máslové těsto.


Poté jej můžete vyválet na plát, který bude mít o 1 až 2 cm větší průměr, než forma na koláč. Koláčová forma by měla být o průměru 29 cm a její okraje by měly být vysoké asi 4 cm. Vypracované těsto pak vložte dovnitř, jemně ho přitlačte i ke stranám formy a zbytek seřízněte.


Těsto pak na několika místech propíchněte vidličkou a dejte ho do předehřáté trouby na 180 °C, kde byste ho měli péct zhruba 10 minut. Nyní si můžete připravit náplň. Smíchejte všechny suroviny dohromady a počkejte, dokud korpus trochu nevychladne. Pak do něj nalijte náplň a dejte péct do trouby na 160 °C přibližně na 60 minut. Náplň by měla lehce ztmavnout a ztuhnout.


Raději pečte koláč pomaleji a déle, než byste ho měli připálit. Pokud chcete využít i zbytek těsta, které jste odkrojili, tak si z něj můžete vytvořit nějaké tvary a ty pak po hodině pečení dát na náplň a potřít rozšlehaným vajíčkem. Pak koláč nechte péct ještě 30 minut a s podáváním počkejte, až vychladne.

Fotogalerie

31. 10. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře