Dnes slavíme Halloween, proto vám přinášíme recept na výtečný dýňový koláč. Ať už Halloween slavíte či ne, tímto koláčem si rozhodně vylepšíte podzimní atmosféru.
Dýňový koláč
Jemně mletá špaldová mouka - 300 g (+ na pomoučnění válu či pracovní desky)
Máslo - 200 g (studené, nakrájené na kostky)
Sůl - 1 lžička
Studená voda - 100-150 ml
Na dýňovou náplň budete potřebovat tyto suroviny:
Dýňové pyré - 3 hrnky (použijte jen dužinu ze 2 upečených dýní střední velikosti)
Třtinový cukr - 250 g
Vejce - 6 ks (+ 1 vejce k potření těsta)
Kukuřičný škrob - 2 lžíce
Sůl - 1 lžička
Skořice - 1,5 lžičky
Mletý zázvor - 1,5 lžičky
Vanilkový cukr - 1 lžíce
Hřebíček - 1 ks (drcený)
Strouhaný muškátový oříšek či květ - špetka (dle chuti)
Nejprve vypracujte ze špaldové mouky, másla, soli a vody těsto. Abyste se vyhnuli roztékání těsta, měli byste pracovat co nejrychleji a používat jen dobře vychlazené ingredience. Vodu musíte dolévat po troškách, protože musí vzniknout tuhé máslové těsto.
Poté jej můžete vyválet na plát, který bude mít o 1 až 2 cm větší průměr, než forma na koláč. Koláčová forma by měla být o průměru 29 cm a její okraje by měly být vysoké asi 4 cm. Vypracované těsto pak vložte dovnitř, jemně ho přitlačte i ke stranám formy a zbytek seřízněte.
Těsto pak na několika místech propíchněte vidličkou a dejte ho do předehřáté trouby na 180 °C, kde byste ho měli péct zhruba 10 minut. Nyní si můžete připravit náplň. Smíchejte všechny suroviny dohromady a počkejte, dokud korpus trochu nevychladne. Pak do něj nalijte náplň a dejte péct do trouby na 160 °C přibližně na 60 minut. Náplň by měla lehce ztmavnout a ztuhnout.
Raději pečte koláč pomaleji a déle, než byste ho měli připálit. Pokud chcete využít i zbytek těsta, které jste odkrojili, tak si z něj můžete vytvořit nějaké tvary a ty pak po hodině pečení dát na náplň a potřít rozšlehaným vajíčkem. Pak koláč nechte péct ještě 30 minut a s podáváním počkejte, až vychladne.