Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Estragon


Estragonu se říká i jinak - pelyněk kozalec či pelyněk estragon. Ve francouzské kuchyni se používá tak hojně, že by se dalo říct, že se bez něj neobejde. Původem je ale ze střední a jihozápadní Asie - nejvíce se používá v turecké a arménské kuchyni.


Pelyněk kozalec - pěstování


Pelyňku prospívají slunná a teplá místa, tudíž se mu daří především v jižní Evropě. Vypěstovat ho lze i u nás a to na parapetu u okna či ve skleníku. Pelyněk je polodřevnatý keříček, kterého zdobí jemné, úzké listy. Dorůstá do výšky až 1 m, takže na to pamatujte, jak pro něj budete hledat místo na okenním parapetu.


Ideální podmínky pro něj mohou být i v případě, že se ho rozhodnete pěstovat na balkoně. Půda by měla být lehká a spíše sušší. Dejte ji do nádoby, která má na dně drenáž, jinak hrozí, že ji zavlažíte až moc a to ji uškodí.




Léčivé účinky estragonu


Estragonem dochucujte pokrmy jen malým množstvím, protože podporuje chuť k jídlu. Možná pro jeho uklidňující vůni se v lidovém léčitelství doporučuje pro snadnější usínání. V lidovém léčitelství se používá i na střevní parazity - bojuje proti škrkavkám a roupům. Estragon také oslazuje dech a dokáže i zmírnit chuť hořkých léků. Pomáhá snížit krevní tlak a snaží se zabránit kornatění cév.



Estragon v kuchyni


Tuto léčivou rostlinku u nás seženete všude. Klidně si ji můžete vypěstovat i za oknem. Můžete si pořídit i sušený estragon, který seženete běžně v supermarketech. Každému pokrmu dodá pikantní aroma. Voní jemně a lehce. Estragon voní podobně jako anýz. Estragon se přidává do vinných či ovocných octů.




Hodí se i k dochucení pečeného masa či nádivky, přidává se i do zeleninových či dušených jídel. Estragon se přidává i do majonézy, hořčice či bylinkového másla. Dokonalou harmonii tvoří s těstovinami a houbami. Skladujte jej na temném a suchém místě při pokojové teplotě. Ideální je uzavřít ho do tmavé skleněné nádoby.




Fotogalerie

Veronika

27. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
majka
zaujímave informácie

majka 16. 08. 2016, 19:34

Facebook komentáře