Fenomén jménem Jarní detox


Taky už to na Vás jde? Venku se všechno začíná probouzet k životu. A my chceme taky nějakou tu vzpruhu. Po zimě nejsme možná v nejlepší formě, ale jaro nám dává novou motivaci a energii. A tak sedáme k počítači a ‘‘gůglíme‘‘. Jarní detox. Návod jak se za 3 dny pročistit! Tělo volá po očistě! A mnoho dalších sloganů, které nás opravdu přimějí uvěřit, že detox neodkladně potřebujeme. Že naše tělo je plné toxinů, usazenin (ať už to znamená cokoli) a pokud nebudeme týden na šťávě z celeru nejspíš se léta ani nedožijeme. A jelikož je člověk z podstaty líný, bez dalšího ověření saháme po prvním detoxikačním plánu, který se nám objeví. 

Podstatou většiny těchto detoxikačních programů je v prvé řadě velmi striktní a nezdravé omezení kalorického příjmu. Zázračné doplňky stravy a nesmí chybět spoustu vody. V neposlední řadě je součástí také útrata peněz. Na první pohled to nezní zase až tak lákavě že? Proč to tedy lidé nepřestávají poptávat? Protože cíl je splněn. Nějaká kila jsou dole a možná se cítí na pár dnů lépe/lehčeji. Ovšem co se během našeho detoxu doopravdy stalo? Naše hubnutí spočívá ve ztrátě zásobní energie (glykogenu), na který je vázána voda, takže úbytek je částečně tvořen ztrátou vody. Protože většinou nepřijímáme žádnou tuhou stravu, náš trávicí systém je skoro prázdný, takže to, co obvykle tvoří část naší hmotnosti je taky rázem fuč. Čím déle tyto detoxy trvají tím více ztrácíme také svalovou hmotu a v neposlední řadě se nám také snižuje bazální metabolismus, což je z dlouhodobého hlediska velmi nežádoucí. Po návratu zpět do našeho obvyklého režimu jsou kila zpět a my se necítíme zase tak dobře.

Čím tedy detox nahradit? Úpravou stravovacích návyků. Nutkání pro detox máme většinou po dovolené či Vánocích nebo jakékoli příležitosti, kdy jsme toho snědli přespříliš. Spousta lidí v Česku také nezařazuje do svého jídelníčku dostatek vlákniny a zdravých zdrojů živin – sacharidů, tuků a bílkovin. Místo nárazového týdne s velkými restrikcemi, pojďme raději zařadit zeleninu na talíř po každý den celého roku. Změnou stravovacích návyků dosáhneme na rozdíl od detoxu dlouhodobého efektu. Úbytek váhy půjde ruku v ruce s lepším životním stylem, který bude udržitelný a zvládnutelný během každého ročního období. Lehčeji se budeme cítit déle než pár dnů a ušetříme i nějaké peníze.  Věřím, že pokud se budeme držet následujících bodů, dosáhneme efektu, který mám žádný detoxikační program nenabídne. 

  • Pohlídejme si kalorický příjem - to je základ

Příjem < výdej = úbytek váhy

Výdej > příjem = růst váhy

Výdej = příjem = udržení stávající váhy


  • Zdravá a nezdravá potravina? Soustřeďme se na množství, to je rozhodující.


  • Nezapomínejme na zeleninu a ovoce - přidejte svým talířům barvy!


  • Držme v paměti svůj pitný režim:

Muži 40ml na kg hmotnosti

Ženy 35ml na kg hmotnosti


  • Hýbejme se - nebojme se činek ani běhu


  • Buďme vůči svému tělu vnímaví – dávejme pozor na to, co nám říká


Máte pořád pocit, že potřebujete očistu? Co když Vám řeknu, že naše játra, ledviny, kůže, lymfatický systém, trávící trakt, a i plíce se o čištění našeho organismu starají 24 hodin, každý den. Tyto orgány se starají o vyloučení všech metabolitů našeho organismu, a i o látky, které se do těla dostaly z okolního prostředí. Jak tedy zabezpečit správnou očistu každý den? Mít zdravé dva stěžejní orgány – játra a ledviny. Toho dosáhneme především správnou životosprávou a dostatečným spektrem ovoce a zeleniny. Nezní tenhle postup lépe než detoxikační programy? Za mě ano, pojďme tedy společně utnout vlnu jarního detoxu!


Více tipů ohledně zdravého stravování a informace o zdravém životním stylu najdete na Instagramu Opravdovejidlo :) 

přidejte na:
Lucie

27. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář