Fonio: Seznamte se s obilovinou z Afriky

Ať už patříte mezi bezlepkáře, vegany nebo lidi, kteří rádi experimentují, fonio může být skvělým způsobem, jak si zpestřit svůj dosavadní jídelníček.

Obilovina fonio (česky „rosička“) se pěstuje ve velmi suchých oblastech. Z toho důvodu se jí nejlépe daří v západní Africe, kde v řadě oblastí představuje zcela zásadní zdroj potravy. Její účinky na zdraví však můžeme bezpochyby využít i v Evropě!

Obsahuje kvalitní živiny

Množství 45 gramů sušeného fonia obsahuje kolem 170 kcal, 2 gramy bílkovin, 39 gramů sacharidů, 0,5 gramu tuku a z mikroživin zejména vitaminy skupiny B nezbytné pro růst, rozvoj a funkci buněk, stejně jako pro produkci energie.

Velmi zajímavý je fakt, že právě fonio je ze všech obilovin nejbohatším zdrojem vápníku. Proto by ho do svého jídelníčku měli zařadit zejména vegani, případně lidé trpící intolerancí laktózy, kteří nemohou doplnit vápník prostřednictvím mléčných výrobků. Co se týče dalších minerálů, za zmínku rozhodně stojí železo, měď, zinek a hořčík.

Díky obsahu bílkovin je tato plodina vhodná zejména pro ty, kteří se vyhýbají potravinám živočišného původu. Ačkoli je obsah bílkovin srovnatelný s bílou rýží, fonio může nabídnout vyšší podíl aminokyselin s obsahem síry (methionin, cystein).

Vhodná pro osoby s bezlepkovou dietouFonio: Seznamte se s obilovinou z Afriky

Jde o přirozeně bezlepkovou surovinu, zcela bezpečnou pro lidi trpící celiakií i citlivostí na lepek.

Pomáhá udržovat cukr pod kontrolou

Nízký glykemický index fonia způsobí, že tato obilovina nezvyšuje rychle hladinu krevního cukru. Dokonce má příznivý vliv na inzulínovou senzitivitu a pokles množství cukru v krvi, takže se hodí do jídelníčku diabetiků.

Vysoký obsah vlákniny

Na rozdíl od rafinovaných obilovin, u nichž se v procesu zpracování odstraní slupka i klíček, obsahuje fonio všechny své důležité části a spolu s nimi i mnoho cenných živin, díky čemuž dosahuje celozrnné kvality.

 

přidejte na:
BB

15. 04. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář