Formy na pečení

Formy na pečení patří do povinné výbavy každé kuchyně. Jsou nepostradatelnými pomocníky při pečení dortů, buchet, chleba, pečiva, různých zapékaných pokrmů z masa, zeleniny, těstovin atd. Vlastnoručně vyrobený dort či buchta chutná nejlépe, radost z povedené bábovky, dortu a jiných dobrot vždy zlepší náladu a potěší Vás i Vaše blízké.

60574_mediumŠiroký výběr forem na pečení, pečících plechů a zapékacích misek různých tvarů, velikostí a druhů materiálů nabízí mnoho možností. Výběr vhodné formy záleží na vkusu a požadavku každého kuchaře. Formy na pečení jsou nabízeny jak v klasických tvarech, tak i v moderních variantách podle posledních trendů. Výběr tvaru a velikosti je závislý na představě a potřebách každého z nás, možnosti jsou takřka neomezené. Dalším faktorem při výběru je materiál. Zda se rozhodnete pro klasiku nebo vyzkoušíte modernější materiály je pouze na Vás, každý materiál  má své jedinečné vlastnosti.

60575_medium

 

 

 

Na výběr je mnoho možností, formy se vyrábí ze skla, keramiky, porcelánu, plechu s nepřilnavým povrchem, nerezu, silikonu a dalších druhů materiálu. Některé formy vynikají svým nepřilnavým povrchem, který zajišťuje kvalitní pečení bez připalování a nutnosti použití tuku, jiné dobře absorbují a následně vydávají teplo. Podle druhu materiálu je potřeba některé formy před pečením vymazat, aby výsledný produkt šel dobře vyklopit. Výhodou forem z kvalitních materiálů je snadná údržba a bezproblémové mytí v myčkách na nádobí.

 

 

 

Každý materiál má své přednosti. Plechové formy dobře přijímají teplo a hned ho zase vydávají, proto jsou vhodné pro elektrické a horkovzdušné trouby, ale už méně pro plynové. Nepřilnavý povrch usnadňuje vyjmutí upečených dobrot. Keramické a skleněné formy na pečení se chovají podobně, mají absorpční vlastnosti (teplo nejprve nasají a poté postupně uvolňují), což napomáhá k dobrému propečení. Je potřeba je ovšem předem vymazat pro snadné vyjmutí hotové lahůdky z formy. Lze je používat do elektrické, horkovzdušné, plynové i mikrovlnné trouby.

Pečící plechy a pekáče se vyrábí převážně z ocelového plechu, který je potažen antiadhézním či smaltovaným povrchem. K výrobě se také používá nerezová ocel, která má v kuchyni široké zastoupení mezi nádobím, náčiním, doplňky a spotřebiči. Praktickými doplňky k vybraným pekáčům a formám z ocelového plechu jsou plastová víka, která po upečení chrání pokrm před oschnutím, dotěrným hmyzem a umožňují skladování či přenášení pomocí klipů a úchytů.

 

60577_medium

Silikonové formy na pečení jsou na trhu teprve několik let, získaly si však velmi rychle oblibu pro své jedinečné vlastnosti. Formy vynikají nízkou hmotností a tudíž snadnou manipulací, jsou elastické, nepřilnavé – hotový pokrm snadno vyklopíte (antiadhézní vlastnosti se opotřebením nesnižují), formy nemusíte vymazávat, jsou skladné, dají se skládat a rolovat (vždy se vrátí do původního stavu), snadno se udržují – lze je mýt v myčkách na nádobí. Široká použitelnost vč. mikrovlnné trouby, vysoká tepelná odolnost (-40°C > +250°C), to vše jsou vlastnosti, které silikon řadí mezi všestranně využitelný materiál v mnoha odvětvích výroby. Silikon neváže chutě ani pachy pokrmů, všeobecně patří ke zdravotně nezávadným materiálům. V nabídce je široká škála výrobků a doplňků ze silikonu, jako jsou vály a válečky na těsto, mašlovačky, stěrky, podložky na pečení, různé druhy náčiní atd.

 

60576_medium

 

Výběr té správné formy záleží pouze na vaší představě a preferencích materiálu. Neváhejte a vybírejte zapékací mísy, formy a plechy na pečení z prověřených materiálů od firmy Vetroshop!

přidejte na:
Vetroshop

06. 06. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář