Ghí neboli přepuštěné máslo

Už jste někdy ochutnali přepuštěné máslo? Pravděpodobně ano a ani o tom nevíte. Jestli rádi nakupujete na farmářských trzích a preferujete domácí výrobky, pak byste jej měli zkusit. Vypadá jako med a vydrží vám déle než čerstvé máslo. A navíc je mnohem zdravější.


Jedná se o specialitu, která má své zásadní místo v indické, etiopské a egyptské kuchyni. I když se přepuštěné máslo připravuje z másla, jejich vlastnosti se liší. U nás se ještě tak hojně nevyužívá, ale ve východních kulturách používají přepuštěné máslo již tisíce let.


Je to nejlepší produkt v ajurvédské medicíně. Užívá se pro zdravý vzhled, zlepšuje trávení i mentální rovnováhu. Pokud patříte mezi celiaky, máme pro vás dobrou zprávu. Ghí je totiž bezlepkové a neobsahuje ani laktózu. Takže ti co trpí intolerancí na mléčné bílkoviny, si jej mohou dopřát také.


Připravte si přepuštěné máslo doma, tak jak to dělávaly kdysi i naše babičky. Zvýšila se tím trvanlivost másla a také i jeho chuť. Ghí vám může vydržet i několik měsíců a také se zvýší bod zakouření, což znamená, že jej můžete používat i při vyšších teplotách. Máslo můžete použít jen při teplotě 150-180 °C, ale přepuštěné máslo lze využít i při teplotě 200-250 °C.

Domácí výroba

Budete potřebovat 500 g másla, ale měli byste si dát pozor, aby bylo nesolené. Vložte jej do hrnce se silným dnem a na středním či spíše mírném ohni jej pomalu rozpouštějte. Jakmile je téměř rozpuštěné, ztlumte plamen na minimum, aby vám máslo jen nepatrně probublávalo.


Na hrnec nedávejte pokličku, jinak hrozí, že máslo připálíte. Máslo vám bude pěnit a prskat a na jeho povrchu se vytvoří bílá vrstva - sražená bílkovina. Máslo krásně zezlátne a provoní celou kuchyni. Nezapomínejte jej ale hlídat. Jakmile vám zhnědne a bude cítit po oříšcích, znamená to jediné, že se vám máslo připálilo.


Sraženinu postupně odebírejte děrovanou lžící a až máslo bude čisté, průzračné a nebude už tolik prskat, můžete odstavit hrnec. Nechte jej vychladit a pak už jen stačí přecedit přes jemné sítko, ale vhodnější je plátýnko, do čistých uzavíratelných sklenic. Přepuštěné máslo poté uchovávejte v lednici. Mělo by vám ale vydržet i při pokojové teplotě.


přidejte na:

22. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář