Grilovat můžete i zdravěji
Zkusili jste si na grilu připravit i ovoce či zeleninu? Samozřejmě, že neexistuje nic lepšího, než si ugrilovat pořádný kus masa, ale zeleninou či ovocem můžete vaši zahradní párty krásně odlehčit. Pomůže to i vašemu žaludku, neboť tělu dodáte potřebnou vlákninu a pak si klidně můžete dát druhý nášup grilovaného masíčka.
Na těchto špízech si pochutnají všichni. Dokonce i ti, kteří nepatří mezi vegetariány.
Cherry rajčata - 12 ks
Cuketa - 1 ks
Salátová okurka - 1 ks
Červená paprika - 2 ks
Lilek - 1 ks
Cibule - 2 ks
Česnek - 8 stroužků
Zázvor - kousek (čerstvý)
Sůl, pepř - na dochucení
Kari - špetka
Olivový olej - 100 ml
Okurku, cuketu, papriku a lilek nakrájíme na kostky a cibuli na čtvrtky. Stroužky česneku ani rajčata nekrájejte. Všechnu zeleninu si rozložte na pracovní desku a osolte a opepřete. Pak si připravte menší misku, do které utřete česnek, přidáte špetku soli a kari a ještě prolisovaný zázvor.
Měla by vám vzniknout pasta a pokud bude moc hustá, můžete ji rozředit trochou vody. Pastou pak potřete všechny kousky zeleniny a střídavě napichujte na grilovací jehly. Pak ještě celé špízy potřete olejem a potírejte je i při samotném grilování. Špízy musíte na grilu občas otáčet. Nechte je na grilu maximálně 8 minut a pak je můžete podávat - nejlépe s celozrnným pečivem.
Jablka na grilu (8 porcí)
Jablka - 8 ks (sladká)
Máslo - 1 kostka
Hnědý cukr - 10 dkg
Rozinky - 7 dkg
Celozrnné sušenky - 10 dkg (drcené)
Ořechy či mandle - sekané
Alobalová miska - 1 ks (větší)
Skořice - množství dle chuti
Alobalovou misku, do které by se mělo vedle sebe vlézt 8 jablíček, si nejprve vymažte kouskem másla. Odkrojte z vrchu jablek plátek, kterým pak vydlabaná jablíčka nakonec zpátky přikryjete. Jablka vydlabejte, ale ne moc, aby vám nezůstala jen slupka. Nyní si připravíte náplň do jablek. Smíchejte máslo a hnědý cukr a vytvořte pěnu.
Přidejte do ní sušenky, skořici, sekané ořechy nebo mandle a rozinky. Promíchejte a naplňte jablka. Než je přiklopíte odkrojenými plátky jablek, položte na směs plátek másla. Pak je přikryjte a vložte do alobalové misky, kterou dáte na gril. Grilujte na nepřímém ohni asi 30 minut. Jablka podávejte horké.