Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Grilujeme na plynovém grilu

Pro milovníky grilovaných pokrmů s rychlou přípravou, ale zároveň odpůrce časově náročných a složitých příprav jsou ideálním řešením grily plynové. Plynové grily si našly v poslední době spoustu svých příznivců. Grily splňují veškeré požadavky pro kvalitní grilování. 

Grilujeme na plynovém grilu
Roztápění plynového grilu je velmi jednoduché, všechny modely jsou totiž vybaveny vestavěným zapalovačem. Podle třídy grilu mohou být zapalovače piezo nebo elektronické. Rozehřátí plynového grilu a tedy jeho příprava k použití jsou velmi rychlé. Pro komfortnost  je možné jejich užití i ve všední dny, kdy je méně času na grilování než ve dnech volna. Jsou vhodné pro použití ve venkovních prostorách, v zahradách, pergolách a především v městských zástavbách neboť jejich provoz neobtěžuje blízké okolí.
Jediné u čeho je nutné dát si pozor, je připojení plynové láhve ke grilu. Musíme postupovat dle pokynů výrobce. Všechny modely plynových grilů mají velmi snadné ovládání a jejich obsluhu zvládne opravdu každý.  

Levnější a menší modely disponují jednou topnou spirálou  pod celým grilovacím roštem. U větších modelů jsou topná tělesa dvě, což lépe umožní aplikaci různých metod grilování v praxi. Dvě základní metody grilování jsou metoda přímého a metoda nepřímého grilování. Nepřímé grilování lze aplikovat nejlépe u grilů s více topnými spirálami. Před začátkem grilování je nutné zapnout všechny hořáky a gril rozpálit na požadovanou teplotu.

Grilujeme na plynovém grilu
Následně při samotném grilování se musí střední hořák vypnout. Nepřímá metoda se hodí pro přípravu větších kusů masa, jako jsou kotlety, kuřata, celé ryby apod. Tyto potraviny potřebují k celkovému propečení delší dobu a přímý žár by je na povrchu spálil a uvnitř by byly syrové. Naopak metoda přímého grilování je možná u každého grilu a hodí se především na drobnější masa, jako jsou různé steaky, hamburgery, filety z ryb, kuřecí křidélka apod. těmto druhům postačí kratší čas na ugrilování. Správným zvolením metody grilování dosáhneme kýženého výsledku. Teploty dodržujeme dle doporučení výrobce nebo uvedené v receptu. Grily jsou opatřené termosondou zabudovanou v poklopu grilu a zde lze pohodlně dosaženou teplotu kontrolovat.  

Oproti grilování na dřevěném uhlí je grilování na plynu čistou záležitostí, odpadá likvidace popelu. Každý model našich grilů je vybaven miskou na zachycení odkapávajícího tuku a šťávy z masa nebo zeleniny. Tuto misku lze jednoduše vyjmout a vyčistit, popřípadě vyměnit za novou. 

Grilovací rošty jsou plně vyjímatelné, je i jejich údržba snadná. K čištění postačí použít čistící přípravek určený na čištění grilovacích roštů a vhodný speciální kovový kartáč na rošty.

Výhody: 
  • snadná obsluha
  • komfortní užívání
  • rychlé bezproblémové rozehřátí grilu
  • jednoduchá údržba
  • odpadá likvidace popelu z uhlí
Nevýhody:
  • vyšší pořizovací náklady
  • nutnost kontroly připojení plynové láhve ke grilu
  • nepřítomnost hry ohně a světla
  • nepřítomnost typické vůně z dřevěného uhlí
Grilujeme na plynovém grilu

Fotogalerie

Grilykrby.cz

18. 02. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře