Grilujeme ryby

Při grilování si přijdou na své milovníci rybích pokrmů i samotní vášniví rybáři, kteří jistě využijí gril k úpravě svých úlovků. Příprava rybích pokrmů na grilu je velmi rychlá a poměrně snadná. 

 
Grilujeme ryby
Ke grilování lze použít jak čerstvé ryby v celku, tak i rybí filety či ryby naporcované na podkovy. Ke grilování celých ryb je vhodné použít drátěný koš určený přímo k tomuto účelu. Pokud koš nemáme k dispozici, připravujeme ryby přímo na grilovacím roštu. Celé kusy grilujeme metodou nepřímého grilování, aby se stejnoměrně propékaly a nebyly zvenku spálené a uvnitř syrové. Kůže na rybách chrání výborné maso před žárem. Hotové ryby vyjmeme i s košem a přeneseme na vhodnou pracovní plochu. Při manipulaci dáváme pozor, abychom se nepopálili. Pokud grilujeme  samotné ryby bez ochranného koše , použijeme k vyjmutí pokrmů z grilu širokou obracečku, kterou zasunujeme opatrně mezi rybu a rošt grilu.
 
U grilování filetů či podkov můžeme použít i přímé grilování v případě, že je jejich tloušťka do 2,5 cm. U silnějších nebo větších kusů se doporučuje grilovat metodou nepřímého grilování, kdy jsou žhavé uhlíky po stranách palivového roštu. Výborné chuti dosáhneme grilováním ryb na cedrovém nebo olšovém prkénku. Tyto pokrmy získají typickou chuť, vůni ale i barvu po uzení. Maso na prkénkách potíráme oblíbenou marinádou, aby se nám nevysušilo. Pokud prkénko na grilu nezčerná a nezuhelnatí, lze podávat hotový pokrm přímo s prkénkem. Také můžeme opatrně přenést lopatkou na ryby na nahřáté talíře. K rybám vždy přidáváme při servírování řez čerstvého citrónu. Rybí maso si výborně rozumí s chutí a vůní bylinek.
Grilujeme ryby
Rybímu masu stačí jen krátká tepelná úprava, nesvědčí jim dlouhé grilování. Rybu je nutné sejmout z grilu ve chvíli, kdy se ještě lískovitě nerozpadá. Vnitřní teplotu je u ryb těžké měřit, stupeň propečení musíme určit na základě propečení masa. Maso nesmí být uvnitř sklovitě lesklé ani průhledné. Standardně je nejdůležitější zásadou grilování ryb, že každý cm tloušťky ryby znamená 3 – 4 minuty grilování na grilu. Dobu grilování může ovlivnit spousta dalších faktorů jako je tlak vzduchu, teplota ovzduší či síla větru. 
 
Při grilování můžeme též na rošt nebo přímo na rozžhavené uhlíky přihodit 1 – 2 hrsti dřevěných štěpek, tím získáme pokaždé jinou  chuť. Dřevěné štěpky před použitím namočíme na ½ - 1 hodinu do studené vody a zatěžkáme, aby neplavaly na povrchu. Právě vlhkost nedovolí štěpkům rychle shořet, budou jen dýmat. 
 
Rybí maso není nutné dlouho před přípravou marinovat. Maso by bylo příliš rozbředlé a chuti by to rozhodně nepřidalo. 
přidejte na:
Grilykrby.cz

02. 04. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář