Grilujeme zeleninu

Na všech grilech lze připravit rozmanité množství pokrmů ze zeleniny. Zelenina je velmi oblíbená pro svou jednoduchost a nenáročnost na dobu přípravy. Grilovat můžeme téměř cokoliv. 

 

 

Pro větší druhy zeleniny postačí vybavení grilu grilovacím roštem. Na něm zeleninu v pohodě ugrilujeme a můžeme hned servírovat s osvědčeným dresinkem. Z koření je nejvíce používána sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek a olivový, popř. jiný kvalitní rostlinný olej. To u většiny druhů zeleniny stačí, u druhů s výraznou typickou chutí, postačí opravdu jen sůl a trochu pepře, jinak  bychom ji zbytečně přebíjeli. U méně výrazných potom můžeme experimentovat s přidáním čili, balsamikového octa apod. Samostatnou kapitolou je potom nakládání nevýrazných druhů do připravených marinád. Opět základem je většinou kvalitní rostlinný olej, v ideálním případě olivový. Mezi nejosvědčenější studené omáčky podávané ke grilované zelenině patří ty, jejichž základem je např. zakysaná smetana a čerstvé bylinky. 
 
Grilovanou zeleninu lze podávat dvěma způsoby, zaprvé jako samostatný pokrm anebo jako přílohu ke grilovanému masu.
 
 
 
V případě, že připravujeme zeleninu jako přílohu a počítáme s tím již od začátku grilování, dáme na palivový rošt mezi rozžhavené brikety alobalovou misku a do ní nakrájíme na drobnější kusy různé druhy zeleniny. Osvědčená a na suroviny nenáročná směs ke všem druhům grilovaných mas je směs cibule, rajčat a paprik s přiměřeným množstvím česneku. Nahoru dáme grilovací rošt a maso vkládáme nad misku se zeleninou. Šťáva odkapávající z masa se nebude přepalovat na uhlí, ale krásně ochutí zeleninu v misce. 
 
Drobné druhy zeleniny jako zrna kukuřice, hrášku, zelené fazolky nebo čerstvý špenát upravíme na kotlových grilech s pomocí děleného roštu s vyměnitelným středem, do kterého vložíme těžkou litinovou grilovací pánev. V této pánvi je možné uvařit i zeleninu s omáčkou, s touto pánví není problém usmažit libovolné placičky např. z cukety, kukuřice nebo brambor.
 
Přípravu zeleniny můžeme provádět též na plynových i elektrických grilech, zde použijeme stejně buď přímo grilovací rošt, aluminiovou misku či misku z ušlechtilé nerezi, které pokládáme přímo na grilovací plochu nebo na hořáky chráněné flavorizery. 
 
Celé kusy grilované zeleniny např. kukuřičné klasy, drobné brambory, papriky vcelku, plátky lilků atd. připravujeme přímo na grilovacím roštu na přímém žáru. Systematickým otáčením a přetáčením dosáhneme po několika málo minutách typických opečených zlatohnědých mřížek. Z grilovaných plátků je dále možné připravit závitky se studenou, tak i teplou např. houbovou či masovou náplní. 
 
 
 
Výsadou grilované zeleniny je především velmi rychlá příprava a velké množství kombinací druhů zeleniny a zkoušení dalších chuťových variací.
 
Neopomenutelnou výhodou jsou i nízké náklady na suroviny v porovnání s vybranými druhy mas. Zelenina je navíc lehce stravitelná a kaloricky příjemná. Ve chvíli, kdy k nám zavítá nečekaná návštěva můžeme na grilu vykouzlit lehké pohoštění z darů naší zahrádky. 
přidejte na:
Grilykrby.cz

22. 04. 2013


Další články

Přidat komentář