Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Harissa - ostrá chilli pasta


Chilli pasta neboli harissa


Harissa tvoří základ kuchyně v severní Africe (Magreb). Tunisko je největší výrobce a vývozce harissy. Nesmí v ní chybět chilli papričky, koriandr, římský kmín, olivový olej a česnek. V arabské kuchyni je velmi oblíbená a existuje spousta obměn této ostré pasty. Někteří do ní přidávají plátky růží, citronovou šťávu, mátu či šafrán.


Hodí se do omáček, slouží k dochucení dušené zeleniny a jiných dušených pokrmů či skvěle doplní chuť masa. Její chuť ozvláštní i kuskus, přidává se do marinád na jehněčí či drůbeží maso a zachutnat vám může i v různých polévkách. Výtečná je třeba cizrnová polévka. Harissa se dá kombinovat i s hermelínem, parmazánem, zakysanou smetanou či s jogurtem.


Jak si vyrobit domácí harissu?


Pokud milujete ostřejší jídlo, pak už jste jistě ochutnali i harissu - chilli pastu, ve které se skrývá dráždivě pálivá chuť. Koupit si ji můžete v obchodě, ale klidně si ji vyrobíte i doma. Její ostrost záleží na pálivosti chilli papriček. Čím je paprička menší, tím má pálivější chuť. Jestli ji chcete méně pikantní, zkuste ji zkombinovat s kapiemi dle vaší chuti.


  • Chilli papričky - 50 g (sušené)

  • Chilli papričky - 50 g (čerstvé)

  • Olivový olej - 6 lžic

  • Česnek - 1 stroužek

  • Koriandr - malá snítka

  • Koriandrová semínka - 1 lžička

  • Římský kmín - 1 lžička

  • Klasický kmín - 1 lžička

  • Citron - šťáva z ¼ citronu

  • Sůl - špetka

  • Kapie (dle chuti a potřeby)


K jejímu skladování budete potřebovat menší uzavíratelnou sklenici, kterou pak s hotovou omáčkou uložíte do lednice, kde vám vydrží delší dobu. Nejprve zalijte vařící vodou sušené chilli papričky. Ve vodě papričky natečou - budou větší. Všechno koření si zatím opečte na suché pánvi, více se rozvoní. Pak slijte vodu z papriček a vhoďte je do vysoké misky. Přidejte tam čerstvé papričky i zbylé ingredience včetně koření. Vše rozmixujte a dle vaší potřeby zmírněte pálivost přidáním kapií. Nakonec už jen stačí nalít směs do sklenice.



Fotogalerie

Veronika

03. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře