Heřmánek a jeho léčivé vlastnosti


Heřmánek pravý


Všichni znají jemně vonící heřmánek. Jedná se o bylinku, jenž má bohatě větvenou a půl metru vysokou lodyhu. Okvětní lístky jsou bílé a většinou směřují směrem dolů. Květní lůžko mají vypouklé, duté a žlutě zbarvené. Heřmánek pravý je oblíbenou léčivkou, jenž by rozhodně neměla chybět u vás doma. Heřmánek kvete od května do září. Také se mu říká heřmánek lékařský, rumánek, kamilka či marunka. Vyskytuje se v Evropě, Západní Asii, v Indii, ale také v severní Americe či v Austrálii.


Sběr a sušení


Můžete jej sbírat několikrát za rok. Trhejte jen úplně rozkvetlé úbory, jenž mají krátkou stopku. Heřmánek ani ostatní bylinky byste neměli nikdy trhat do sáčků či igelitových tašek. Malé části raději dávejte do velkých plátěných pytlíčků a větší části či celé rostliny sbírejte ideálně do proutěných košíků. Doporučuje se bylinky občas prohrábnout a načechrat, aby nebyly tolik napěchované.


Doma si natrhaný heřmánek proberte a zbavte se jiných rostlinek, které jste utrhli spolu s ním. Heřmánek pak nasypejte na husté síto či na papír. Sušení heřmánku je snadné a drobné květy vám uschnou rychle. Jen dejte pozor, aby se natrhané úbory se stopkami nezapařily. Ideálně je sušte na suchém, tmavém a teplém místě. Při procesu sušení nikdy heřmánek neotáčejte, abyste květy nerozdrobili. Usušený heřmánek by měl být jen minimálně rozdrolený.


Léčivé účinky


Heřmánek se dá použít vnitřně, ale je vhodný i k zevnímu použití. Má protizánětlivé, dezinfekční i protialergické účinky. Vnitřním užíváním vám pomůže s nadýmáním, zmírňuje křeče a doporučuje se při žaludečních či střevních potížích. Posiluje imunitu a proto dokáže zmírnit průběh nachlazení. Můžete jej použít i jako kloktadlo, pokud vás trápí bolest zubů.


Ženy určitě ocení i další příznivé účinky heřmánku na děložní křeče, při poruchách menstruace, při zánětech močových cest a je ideálním pomocníkem i na problémy se spaním. Heřmánek můžete také využít pro zevní ošetření. Doporučuje se na kožní vyrážky, záněty a hemeroidy. Také zmírňuje bolesti břicha, hlavy či ledvin a pomáhá na jizvy a popáleniny. Heřmánek se používá i na vlasy. Díky němu budete mít vlasy světlejší, pevnější a dodáte jim i více lesku.



přidejte na:

24. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář