Už jste se byli v parných dnech projít lesem? Věřte, že to stojí za to. I přes tropická vedra
narazíte na velké množství kloboučků. Ano, je to tak, houbaři zatím nemusí smutnit!
Vzhledem k vysokým teplotám se ale houbám dlouho dařit nebude, proto rychle vyrazte na
cestu, abyste mohli vyzkoušet některý z výborných houbových pokrmů a mít dobrý pocit
z toho, že hlavní ingredienci jste nemuseli kupovat!
Jedlé / nejedlé?
Pro houbaře začátečníka je vždy dobré mít s sebou někoho zkušeného, kdo rozezná jedlé
houby od nejedlých, nebo případně chytrý telefon, který mu v případě nejistoty napoví.
Nejrozumnější ale je, sbírat jen to, čím jste si stoprocentně jistí! Nepsané pravidlo říká, že
hřiby s fialovočerveným nebo bílošedým kloboukem se raději nesbírají.
Znáte čirůvky?
Přestože čirůvky nejsou až tak známe, jsou to jedny z nejchutnějších hub, na které můžete
narazit!
Čirůvka májovka
Výborná jedlá houba, na kterou můžete narazit hlavně od dubna do června, a to dokonce
především na svých zahrádkách či v parku pod ovocnými stromy. Až na ni narazíte, místo si
označte, protože se tam s největší pravděpodobností bude vyskytovat i dalších pár let poté.
Zdroj: ohoubach.cz
Čirůvka fialová
Jedna z velmi mála hub s fialovým kloboukem, kterou se neotrávíte, ale naopak si velmi pochutnáte. Nejčastěji tuto láhudku najdete ve větší skupince jak v listnatých, tak i jehličnatých nebo smíšených lesích, a to od srpna někdy až do prosince.
Zdroj: ohoubach.cz
Obě tyto výjimečné houby mají také léčivé účinky. Obsahují velké množství aminokyselin, bílkovin a několik různých vitamínů. Napomáhají lepšímu trávení, nebo také snižuj hladinu cukru v krvi, proto je dobré vyzkoušet i tinktury z těchto hub.
A co dobrého si uvařit?
Zkuste výbornou čirůvkovou omáčku!
Ingredience:
Kloboučky čirůvky májovky
Citrónová šťáva
Smetana
Sůl
Pepř
Hladká mouka
Ocet
Cukr
Máslo
Postup:
Kloboučky si očistíme a nakrájíme na plátky. Lehce orestujeme na másle, poté zalejeme vodou a necháme 10 minut probublávat. Smícháme smetanu s trochou mouky a přidáme k houbám. Pokud je omáčka moc hustá, rozředíme ještě vodou a vaříme přibližně 15 až 20 minut. Na závěr omáčku osolíme, opepříme a podle chuti přidáme cukr, ocet nebo citrón. Ozdobit můžete lžící smetany, majoránkou a kousky hub.
Pokud máte raději jíšku, můžete použít místo mouky jíšku a zahustit bez smetany, tu pak přidáte až nakonec.
U nás máme omáčku nejraději jen tak s chlebem.
Dobrou chuť a houbařům zdar!