Samozřejmě pomáhá, když se oblečete do několika vrstev oblečení, ale měli byste se zahřát i zevnitř. A jelikož je v nich alkohol, dopřejte si tuto hřejivou dobrotu až po návratu z práce. Alespoň se budete mít na co těšit.
Svařené víno s hruškovicí
Bílé víno - 750 ml (suché)
Hruškovice - 60 ml
Med - 3 lžičky
Zázvor - 2 plátky (čerstvý)
Hřebíček - 3 ks
Zelený kardamom - 3 kuličky
Hruška - 1 ks (nakrájejte na plátky)
Do hrnce nalijte víno, přidejte med a koření a všechno promíchejte. Ohřívejte 15 - 20 minut a pak ochutnejte. Podle chuti pak přidejte med či koření. Poté můžete vmíchat hruškovici. Nakonec slijte do hrnečků či sklenic (i s tím kořením) a do každé pak vhoďte plátek hrušky.
Lahodná kombinace horké čokolády a svařeného vína
Voda - 500 ml
Červené víno - 750 ml
Cukr krystal - 400 g
Kakao - 100 g
Skořice - 2 ks (celá)
Badyán - 4 hvězdičky
Hřebíček - 8 ks
Tmavá čokoláda - 250 g (ideálně by měla mít minimálně 70 %)
Mandarinky či pomeranče - 2 ks (nakrájejte je na čtvrtiny)
Rozmarýn - 1 větvička
Vodu spolu s cukrem, kořením, kakaem a nalámanou čokoládou dejte do hrnce a ohřívejte tak dlouho, dokud se směs nedostane téměř k varu. Poté ji odstavte a míchejte, dokud se všechny kousky čokolády nerozpustí. Až bude rozpuštěna, můžete přidat mandarinky či pomeranče a větvičku rozmarýnu. Nechte směs 10 minut odpočívat, aby se všechny chutě propojily. Nakonec přilijte víno a znovu ohřejte, tentokrát ale už jen na mírném ohni.
Svařené pivo
Pivo - 1 l
Med - 2 a ½ lžičky
Skořice - 1 ks (celá)
Hřebíček - 5 ks
Zázvor - 1 cm (čerstvý) a ½ lžičky (mletý)
Kardamom - ½ lžičky (mletý)
Badyán - 1 hvězdice
Muškátový oříšek - špetka