Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Horké nápoje pro zahřátí


Podzim se přihlásil o slovo. Svými nízkými teplotami a sychravým počasím. Musíme se více oblékat, také kolem nás krouží spousta bacilů, ať už v práci či v dopravním prostředku. I v chladném počasí nesmíme zapomínat na dostatečné množství tekutin. Proto v tomto období pijeme více horkých nápojů alkoholických či nealkoholických, které nás dokážou nejen zahřát, ale navíc chutnají skvěle a přitom doplníme tělu i vitamíny. Můžeme si je rovněž ochutit i blahodárnou skořicí. Horké nápoje lze připravit i pro děti, a to z ovocných šťáv či džusů. Otázkou však zůstává ne kolik toho vypít, ale co vlastně pít. Nabízím vám pár tipů jak se zahřát.



Horké nápoje nealkoholické 

Červený čaj Rooibos sypaný nebo v nálevových sáčcích neobsahuje kofein, zato řadu důležitých minerálních látek jako je železo, vápník, hořčík, draslík, měď a vitamín C. Je vhodný pro kojence i těhotné matky. 




Horká čokoláda 

Vás skvěle zahřeje a dodá tělu energii. Můžete si ji koupit nebo připravit sami doma. Tabulku horké čokolády nalámejte do půl litru mléka se smetanou a pozvolna zahřívejte dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidejte špetku skořice, jeden vanilkový cukr a nechte projít varem. Čokoládu našlehejte metličkou a můžete ozdobit kopečkem šlehačky. 




Zázvorový čaj 

Budete potřebovat: 10 g zázvoru, 1 kus skořice, 3 kusy hřebíčku, 1 kus badyánu, 1 kus citrónu a med. 

Do litrové konvičky vložte nakrájený zázvor, přidejte ostatní koření a zalijte vodou. 

Horké jablko 

Budete potřebovat: Litr jablečného džusu, 1 kus celé skořice, 7 kusů hřebíčku, 1 lžička citrónové kůry. 

Směs necháte svařit, malinko vychladnout a můžete podávat. Horké džusy můžete dle chuti střídat např. hruškový, ananasový či broskvový. 





Horká švestka 

V hrnci zahřejete šťávu z jednoho švestkového kompotu. Přisypte sušené ovoce - rozinky, brusinky a nechte 3 minuty povařit. Pak přidejte nakrájené švestky z kompotu, ale již nevařit, jen prohřát. Podle chuti můžete přisladit medem a promíchat. 

Pečený čaj 

Pokud máte rádi ovocné čaje, můžete si doma připravit lahodný nápoj dle vlastní chuti i s kousky ovoce, který vás zahřeje a dodá tělu spoustu vitamínů. Na plech budete potřebovat 500 gramu ovoce, 600 gramu pískového cukru, půlku citrónu, 1 lžičku skořice, 4 hřebíčky a hvězdičku nalámaného badyánu. Směs promícháte a vložíte do trouby na 220 stupňů a pečete cca 30 - 40 minut. Pak dáte do menších skleniček, které uzavřete a obrátíte dnem nahoru. Do hrníčku vám budou stačit 3 lžičky, které zalijete horkou vodou. Kombinovat ovoce můžete dle chuti. Vhodné jsou hrušky, jablka, švestky, rybíz, pomeranče, maliny nebo ostružiny. 

Horké nápoje alkoholické 

Grog s pomerančem vás velmi rychle zahřeje. Na přípravu budete potřebovat 3 kusy kávového zrnka, 2 lžičky cukru, 2 plátky pomeranče, 1 kus celé skořice (cca 2 cm) a 10 cl rumu. Do hrníčku vložíme kávová zrnka, cukr, skořici, rum a zalijeme horkou vodou. Do horkého nápoje vložíme plátky pomeranče. 

Zimní čaj na zahřátí 

Budete potřebovat 3 lžíce cukru, 5 dl šípkového čaje, celou skořici a 4 lžíce červeného vína. Uvaříte šípkový čaj, do kterého přidáte cukr, červené víno, citrónovou šťávu a zamícháte. Nápoj krátce povaříte a ochutíte skořicí. Podává se horký.

Fotogalerie

romik

14. 10. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře