V mrazivém počasí se musíte zahřívat i zevnitř. Tyto nápoje navíc tak nádherně voní, že vás pohladí nejen na jazyku, ale i na duši.
#chefparade-siroky
Kokosová čokoláda se šlehačkou a malými marshmallows (4-6 porcí)
Kokosové mléko - 2 konzervy (cca 400 ml)
Kokosové aroma - 1 lžička (pokud nemáte, nemusí být)
Kondenzované mléko - 1 konzerva (slazené)
Vanilkový extrakt - 1 lžička
Tmavá čokoláda - 115 g (nasekaná)
Kakao holandského typu - 12,5 g
Sůl - 1 špetka
Strouhaný kokos a kokosové lupínky
Marshmallows - 1 balení malých marshmallows
Šlehačka - na dozdobení
Med - na dozdobení hrnečků (může být i nějaká poleva)
Nejprve si dejte předehřát troubu na 100 °C a pak si připravte hrnec, který je vhodný i do trouby. Do něj pak nalijte kokosové a kondenzované mléko, přidejte vanilkový a kokosový extrakt, špetku soli a vše důkladně promíchejte. Poté začněte po částech přisypávat i kakao a nasekanou čokoládu.
Hrnec přiklopte pokličkou a dejte do trouby, kde se bude čokoláda pomalu péct. Nechte ji v troubě 2 hodiny, ale každou čtvrthodinu ji nezapomeňte promíchat. Nyní si připravte nepřilnavou pánev, na které si na mírném plameni opražíte kokos. Musíte ho ale neustále míchat a důležité je, že se musí pražit nasucho minimálně 5-6 minut.
Kokos by měl opražením získat zlatou barvu. Nechte jej vychladnout a před podáváním horké čokolády potřete okraje hrnečků něčím lepkavým (med či poleva), na kterou pak přilepíte pražený kokos. Pak do hrnků nalijte čokoládu, ozdobte dle chuti šlehačkou, malými marshmallows a můžete podávat.
Svařené víno - tradiční vánoční nápoj (4 porce)
Červené víno - 1 láhev
Voda - 400 ml
Hnědý třtinový cukr - 120 g
Citron - 1 ks
Pomeranč - 1 ks
Hřebíček - 6 ks
Skořice - 1 svitek
Muškátový oříšek -1 špetka
Pomeranč s citronem omyjte a osušte. Snažte se odkrojit kůru v jedné spirále. Dužinu pak nakrájejte na plátky. Do hrnce si nalijte vodu, přidejte cukr spolu s citronovými a pomerančovými plátky, hřebíček, muškátový oříšek i skořici.
Nechte pomalu vařit minimálně 10 minut a podle potřeby dolijte malým množstvím vody. Nakonec vyberte koření i citrusové plátky, nalijte do hrnce víno a zahřejte ho těsně pod bod varu. Podávejte ve sklenicích, které ještě můžete dozdobit kousky oloupané kůry z citronu a pomeranče.
testerAndroid 20. 12. 2016, 07:18