Hot Cross Buns

To jsou vynikající křížové buchty. V Anglii si tyto dobroty připravují většinou na Velikonoce. Jsou to vlastně takové bochánky, které si můžete dopřát nejen k snídani, , ale připravit si je můžete i k odpolední kávě na víkend. 


Hot Cross Buns - britské bochánky (cca 12 ks)


  • Pšeničná hladká mouka - 450 g

  • Cukr - 65 g

  • Máslo - 55 g (změklé)

  • Sůl - 1 lžička

  • Sušené droždí - 8 g

  • Mleté nové koření - ⅔ lžičky

  • Mletá skořice - ⅔ lžičky

  • Mletý hřebíček - ⅓ lžičky

  • Mletý koriandr - ⅓ lžičky

  • Mletý zázvor - ⅓ lžičky

  • Vejce - 1 ks (jemně rozšlehané)

  • Mléko - 180 ml (vlažné)

  • Sušené ovoce - 120 g (brusinky, rozinky a další)


Na pastu k vytvoření kříže budete potřebovat tyto suroviny:


  • Pšeničná hladká mouka - 45 g

  • Moučkový cukr - ½ lžičky

  • Voda - 2-3 lžíce (dle potřeby)


A na přípravu dokonalé glazury na závěr pečení si připravte:


  • Cukr - 2 lžíce

  • Voda - 1 lžíce



Nejprve si prosejte mouku a pak k ní přidejte sůl, koření, změklé máslo a rukama se snažte vypracovat těsto podobné drobence. Pak přidejte cukr s droždím a důkladně promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého si pak vyklepnete vajíčko a nalijete mléko. Ze směsi vytvořte těsto a přendáte ho na pomoučený vál, kde ho budete minimálně 5 minut zpracovávat.


Po 5 minutách hnětení do něj zapracujte i sušené ovoce a hněťte ještě dalších 10 minut. Připravte si velkou mísu, vytřete ji olejem a vložte do ní těsto. V ní ho nechte kynout alespoň 90 minut. Po krátkém prohnětení jej rozdělte na 12 kousků a vytvořte z nich bochánky, které naskládáte na plech vystlaný pečícím papírem do kruhu. Opět nechte kynout, tentokrát však už jen ½ hodiny.

Mezitím si připravte pastu na vytvoření křížků. Smíchejte si v misce cukr, mouku a tolik množství vody, aby vám nevznikla příliš řídká směs. Měla by se také trochu lepit. Dejte jí pak do zdobícího sáčku s menší kulatou špičkou a začněte tvořit kříže. Pak bochánky vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10 - 15 minut pěkně dozlatova.

Asi 5 minut před dopečením si připravte glazuru. Do pánve nasypte cukr a přidejte vodu. Na mírném ohni za stálého míchání povařte a jakmile se cukr rozpustí, máte hotovo. Po vyndání bochánků z trouby je pak ihned potřete glazurou a podávejte, dokud jsou ještě teplé.



přidejte na:

18. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář