To jsou vynikající křížové buchty. V Anglii si tyto dobroty připravují většinou na Velikonoce. Jsou to vlastně takové bochánky, které si můžete dopřát nejen k snídani, , ale připravit si je můžete i k odpolední kávě na víkend.
Hot Cross Buns - britské bochánky (cca 12 ks)
Pšeničná hladká mouka - 450 g
Cukr - 65 g
Máslo - 55 g (změklé)
Sůl - 1 lžička
Sušené droždí - 8 g
Mleté nové koření - ⅔ lžičky
Mletá skořice - ⅔ lžičky
Mletý hřebíček - ⅓ lžičky
Mletý koriandr - ⅓ lžičky
Mletý zázvor - ⅓ lžičky
Vejce - 1 ks (jemně rozšlehané)
Mléko - 180 ml (vlažné)
Sušené ovoce - 120 g (brusinky, rozinky a další)
Na pastu k vytvoření kříže budete potřebovat tyto suroviny:
Pšeničná hladká mouka - 45 g
Moučkový cukr - ½ lžičky
Voda - 2-3 lžíce (dle potřeby)
A na přípravu dokonalé glazury na závěr pečení si připravte:
Cukr - 2 lžíce
Voda - 1 lžíce
Nejprve si prosejte mouku a pak k ní přidejte sůl, koření, změklé máslo a rukama se snažte vypracovat těsto podobné drobence. Pak přidejte cukr s droždím a důkladně promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého si pak vyklepnete vajíčko a nalijete mléko. Ze směsi vytvořte těsto a přendáte ho na pomoučený vál, kde ho budete minimálně 5 minut zpracovávat.
Po 5 minutách hnětení do něj zapracujte i sušené ovoce a hněťte ještě dalších 10 minut. Připravte si velkou mísu, vytřete ji olejem a vložte do ní těsto. V ní ho nechte kynout alespoň 90 minut. Po krátkém prohnětení jej rozdělte na 12 kousků a vytvořte z nich bochánky, které naskládáte na plech vystlaný pečícím papírem do kruhu. Opět nechte kynout, tentokrát však už jen ½ hodiny.
Asi 5 minut před dopečením si připravte glazuru. Do pánve nasypte cukr a přidejte vodu. Na mírném ohni za stálého míchání povařte a jakmile se cukr rozpustí, máte hotovo. Po vyndání bochánků z trouby je pak ihned potřete glazurou a podávejte, dokud jsou ještě teplé.