Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Houby - buď je milujete nebo nenávidíte


Houby v kuchyni


V tradiční české a moravské kuchyni se hojně používají houby. Mají typickou chuť a vůni a jsou velmi oblíbené i díky jejich dostupnosti. Kromě čerstvých hub si můžete pochutnat i na jejich sušené, konzervované i zmražené verzi. Receptů, ve kterých se vyskytují houby, je spousta. U nás jsme prostě v jejich sbírání, přípravě i konzumaci,skuteční mistři.


Zpracování hub


Všichni milovníci hub jistě vědí, že se houby nikdy nejí syrové. Pamatujte si, že se upravují jen takové houby, o kterých bezpečně víte, že jsou jedlé. A určitě se vyhněte zapařeným, starým či příliš měkkým, rozbředlým houbám. Pokud se chcete vyhnout zapařeným houbám, sbírejte je raději do košíků než do sáčku či igelitové tašky. Také je nikdy nenechávejte na hromadě. Hned je očistěte a rozprostřete.


Kloboučky hub nemusíte nijak zvlášť loupat, zaměřte se raději na nožky. Pak už jen stačí opláchnout, ale jen krátce. Nenechávejte je dlouho ve vodě. Nechte je okapat a můžete začít s jejich krájením. Záleží na tom, jak je chcete dále zpracovat. Jestliže je chcete smažit, krájejte je na silnější plátky, ale když je budete chtít přidat do salátů, omáček či polévek, stačí tenké plátky. Do guláše je nakrájejte na kostky.

Pár rad na závěr


  • Pokud chcete, aby houby byly stravitelnější, před tepelnou úpravou je trochu posolte a zakápněte citronovou šťávou.

  • Můžete je využít i jako koření. Stačí je najemno namlít a takto získaný houbový prášek přidejte do jakéhokoliv pokrmu. Vytvoříte tak chutnější a aromatičtější jídla.

  • Umíte správně zpracovat sušené houby? Aby měly lepší chuť, zkuste je chvilku povařit v mléce. Uvidíte, že se pak s nimi bude pracovat jedna báseň.

  • Jestli jste někde zaslechli, že ohřívané houby jsou jedovaté, můžete si oddechnout. Vůbec to není pravda. Jen si musíte dát pozor, abyste je po prvním uvaření nenechali příliš dlouho v teple. Jakmile vychladnou, hned je dejte do lednice či do mrazáku.

Fotogalerie

Veronika

27. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře