Houby shiitake


Jedná se o exotickou houbu, ale u nás se s ní zatím moc nepracuje. Což je škoda. Vypadá sice jako obyčejná houba, ale má takové léčivé účinky, že se jí dokonce říká houba dlouhověkosti. Někteří ji znají i pod názvem “elixír života”.


Houby shiitake pochází z Japonska. Klobouky hub mají světle hnědé až tmavě hnědé zbarvení, ale mohou být pokryté bílými skvrnami. Obsahují obrovské množství vitamínů, stopových prvků, bílkovin a dalších výživných látek. Pravidelnou konzumací působí preventivně a pomáhají léčit některé civilizační choroby. Posilují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají dokonce antialergické, protivirové účinky a konzumují se jako prevence proti vzniku rakoviny.


V kuchyni


Díky lahodné a jemně pikantní chuti si houby shiitake vysloužily krásné pojmenování “perla mezi houbami”. Využít se dá všestranně - i při redukčních, makrobiotických či vegetariánských dietách. Skvěle vás zasytí a přitom nijak nezatěžuje organismus. Používá se buď jako příloha k masitým pokrmům či se konzumuje místo masa (samostatně). Nejlépe se hodí ke kuřecímu, králičímu a rybímu masu.


Kromě úpravy tradičními způsoby (smažení, grilování, fritování a jiné) si můžeme houby i vyudit. Pokud je chcete dusit, podlévejte jen trochou vody, jinak nevynikne jejich nezaměnitelná chuť. Připravují se z nich polévky, závitky, omáčky a přidávají se i do salátů. Vždy je zpracujte, co nejdřív, a skladujte na suchém a chladném místě. Vždy se ale řiďte pokyny, jenž jsou uvedeny na jejich obalu.


Ochutnejte houby shiitake s rýžovými nudlemi (4 porce)


  • Arašídy - 2 lžíce

  • Bazalka - 1 hrst

  • Česnek - 1 stroužek

  • Houby shiitake - 100 g (sušené)

  • Chilli omáčka - 1 lžička

  • Máslo - 2 lžíce

  • Rýžové nudle - 250 g

  • Olivový olej - 2 lžíce

  • Sójová omáčka - 3 lžíce

  • Sůl - špetka

  • Tofu (sójový sýr) - 100 g

  • Šalotka - 4 ks

  • Voda - 0,5 l


Rýžové nudle si připravíte tak, že je jednoduše namočíte do horké vody minimálně na 15 minut. Poté je sceďte a nechte okapat. Pak si nakrájejte česnek na tenké plátky a omyjte šalotku, kterou nakrájejte na menší kousky. Houby také nakrájejte na plátky a tofu na kostky. Rozehřejte si na pánvi olej a opečte na něm česnek a šalotky. Přidejte houby, které byste měli opékat alespoň 2-3 minuty. Vhoďte tam i tofu a pečte ho dozlatova. Pak pomalu vmíchejte chilli a sójovou omáčku, máslo a sůl. Vsypte tam nudle, aby se vše pěkně prohřálo a promíchejte. Na jiné pánvi si osmažte arašídy - stačí jen trochu opražit. Jídlo podáváme posypané oříšky a bazalkou.



přidejte na:

01. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář