Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Houby shiitake


Jedná se o exotickou houbu, ale u nás se s ní zatím moc nepracuje. Což je škoda. Vypadá sice jako obyčejná houba, ale má takové léčivé účinky, že se jí dokonce říká houba dlouhověkosti. Někteří ji znají i pod názvem “elixír života”.


Houby shiitake pochází z Japonska. Klobouky hub mají světle hnědé až tmavě hnědé zbarvení, ale mohou být pokryté bílými skvrnami. Obsahují obrovské množství vitamínů, stopových prvků, bílkovin a dalších výživných látek. Pravidelnou konzumací působí preventivně a pomáhají léčit některé civilizační choroby. Posilují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají dokonce antialergické, protivirové účinky a konzumují se jako prevence proti vzniku rakoviny.


V kuchyni


Díky lahodné a jemně pikantní chuti si houby shiitake vysloužily krásné pojmenování “perla mezi houbami”. Využít se dá všestranně - i při redukčních, makrobiotických či vegetariánských dietách. Skvěle vás zasytí a přitom nijak nezatěžuje organismus. Používá se buď jako příloha k masitým pokrmům či se konzumuje místo masa (samostatně). Nejlépe se hodí ke kuřecímu, králičímu a rybímu masu.


Kromě úpravy tradičními způsoby (smažení, grilování, fritování a jiné) si můžeme houby i vyudit. Pokud je chcete dusit, podlévejte jen trochou vody, jinak nevynikne jejich nezaměnitelná chuť. Připravují se z nich polévky, závitky, omáčky a přidávají se i do salátů. Vždy je zpracujte, co nejdřív, a skladujte na suchém a chladném místě. Vždy se ale řiďte pokyny, jenž jsou uvedeny na jejich obalu.


Ochutnejte houby shiitake s rýžovými nudlemi (4 porce)


  • Arašídy - 2 lžíce

  • Bazalka - 1 hrst

  • Česnek - 1 stroužek

  • Houby shiitake - 100 g (sušené)

  • Chilli omáčka - 1 lžička

  • Máslo - 2 lžíce

  • Rýžové nudle - 250 g

  • Olivový olej - 2 lžíce

  • Sójová omáčka - 3 lžíce

  • Sůl - špetka

  • Tofu (sójový sýr) - 100 g

  • Šalotka - 4 ks

  • Voda - 0,5 l


Rýžové nudle si připravíte tak, že je jednoduše namočíte do horké vody minimálně na 15 minut. Poté je sceďte a nechte okapat. Pak si nakrájejte česnek na tenké plátky a omyjte šalotku, kterou nakrájejte na menší kousky. Houby také nakrájejte na plátky a tofu na kostky. Rozehřejte si na pánvi olej a opečte na něm česnek a šalotky. Přidejte houby, které byste měli opékat alespoň 2-3 minuty. Vhoďte tam i tofu a pečte ho dozlatova. Pak pomalu vmíchejte chilli a sójovou omáčku, máslo a sůl. Vsypte tam nudle, aby se vše pěkně prohřálo a promíchejte. Na jiné pánvi si osmažte arašídy - stačí jen trochu opražit. Jídlo podáváme posypané oříšky a bazalkou.



Fotogalerie

Veronika

01. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře