Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hrášek - nabitý vitamíny!


Hrách setý


Hrách je u nás oblíbenou luštěninou a patří mezi nejstarší plodiny Evropy. Je výtečným zdrojem bílkovin, takže může částečně nahradit příjem masa. Je vhodný pro diabetiky a doporučuje se i lidem se srdečním onemocněním.


Účinky


Tyto malé zelené kuličky hrášku jsou zásobárnou prospěšných látek. Hrách podporuje svaly, dodává nám energii a vitalitu a také prospívá nervům. Hrášek vás zaručeně a především levně zasytí. Hrách je bohatý na vitamín B a C. Posiluje imunitu a zlepšuje zrak. Prospěje vašim vlasům a díky hrášku budete mít zdravější pleť. Obsahuje také železo, vápník, vitamín E, karoten a také cukry. Pomáhá při léčbě srdeční slabosti, zmírňuje stavy po infarktu a podobně.


Hrášek obsahuje obrovské množství nukleových kyselin, které mají regenerační a omlazující účinky. Také v něm najdeme vlákninu, jenž pomáhá snížit cholesterol v krvi. Také nám perfektně pročistí trávící ústrojí tím, že tělo zbaví toxických usazenin. Jestliže máte zažívací potíže, hrách pro vás může být těžko stravitelný. Někteří kvůli hrášku trpí plynatostí, což se dá zmírnit některými druhy koření či namočením hrachu. Lidé, kteří trpí dnou, by si na luštěniny měli dávat pozor. Měli by si je dopřát jen občas.


Hrášek v kuchyni


Hrách můžete sehnat čerstvý (lusky), konzervovaný, zmražený či osmažený (vložka do polévek). Hrách seženeme nejen zelený, ale i žlutý. Pokud se rozhodnete koupit čerstvé lusky, dejte si pozor, abyste si domů nevzaly lusky, jenž jsou napadené škůdci či plísní. Když hrášek vyloupnete, musíte ho co nejrychleji zpracovat, protože hrášek rychle vyschne. Jinak se dá také zmrazit či usušit. Sušený hrášek nám vydrží maximálně rok, ale pokud jej uložíme na chladné, suché a větrané místo, vydrží i déle.


Na hrášku si můžete pochutnat i bez tepelné úpravy, ale také můžete ochutnat dušený, smažený, pražený, zapečený a také nakládaný hrách. Sušený hrách si musíte před přípravou propláchnout a namočit do vody na několik hodin. Díky namáčení ve vodě se zvětší jeho objem. Takto nabobtnalý hrášek dáme povařit do neosolené vody. Většina z vás už někdy ochutnala hrachovou polévku či hrachovou kaši. Hrášek je ale také vhodný do polévek a krémů, můžete ho podávat k těstovinám, k masu, rybě nebo ho přidejte do salátů nebo rizota.


Fotogalerie

Veronika

17. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře