Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hrášek nebo hrách?


Hrášek nebo hrách - v čem se liší?


Léto přichází a s ním i sezóna hrášku, který je nejen chuťově dobrý, ale také velice zdravý!


Zelenina nebo luštěnina?


Za zeleninu považujeme syrový hrášek. Sušením se promění na hrách, tedy na luštěninu. I přesto, že hrášek i hrách jsou plody stejné rostliny, mají odlišné vlastnosti. Rozdíl se každému z vás vybaví především v chuti, ale rozdílný je i obsah vitamínů, bílkovin a minerálních látek. Zelený hrášek dodá vašemu tělu více vitamínů, sušený hrách více minerálních látek.



Zelený hrášek není ještě úplně dozrálý plod. Má mnoho prospěšných vitamínů pro naše tělo. Je významným zdrojem vitamínu C, karotenů, vitamínu B1, K a kyseliny listové. Vitamíny B podporují naší imunitu, nervy a mentální zdraví. 


Karoteny jsou prospěšné pro náš zrak a pomáhají obnovovat sliznice. Hrášek obsahuje méně oligosacharidů, což jsou látky, které způsobují nadýmání. Pokud máte obavy z hrachu, právě kvůli nadýmání, vyzkoušejte sezonní hrášek plný vitamínů. Hrášek má v sobě daleko více vody, než hrách, sušením klesá množství vody až o 80 %. Sušením hrášek ztrácí část vitamínu C a K.



Hrách není jen usušený hrášek, ale plně vyzrálé semeno, které je usušeno a proto má i jiné složení. Sušený hrách je pro naše tělo velice prospěšný, tato luštěnina nám dodává významné minerální látky v podobě hořčíku, draslíku, manganu a železa. Hrách obsahuje dostatek rostlinných bílkovin, na které bychom neměli zapomínat. Oproti hrášku nám dodává více energie a také lépe zasytí.



Pěstování

Hrách lze vysévat už v jarních měsících, stačí když teplota stoupne nad 10 °C. Patří mezi rostliny, které plodí velmi rychle. Pokud si chcete hrášku užívat celé léto, můžete vysévat i několikrát za sezónu. 


Převážně se setkáváme s hráchem cukrovým a dřeňovým. Mladé lusky cukrového hráchu jsou šťavnaté a křehké, takže je můžeme jíst celé. Semena dřeňového hrachu vylupujeme a jíme čerstvé nebo tepelně upravujeme či mrazíme.


Nezapomeňte do vašich jídelníčku v letních dnech zařadit nejen hrášek, ale také i hrách. 


Přimíchejte čerstvý hrášek do salátů, bramborové kaše, uvařte polévku, nebo si ho vychutnejte syrový přímo ze zahrádky.




Fotogalerie

Veronika

22. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře