Hřebíček - koření s intenzivní vůní


Hřebíček 


Hřebíček poznáme podle osobitého aroma, které většině z nás dotváří vánoční atmosféru. S jeho pomocí se dochucují jídla i různé druhy nápojů, ale hřebíček má i jiné účinky.


Původ hřebíčku


Hřebíčkovec je tropický strom, jehož poupata se v usušené podobě nazývají “hřebíček”. Květy Hřebíčkovce se sklízí a suší před fází rozkvětu. Původem je toto koření z Moluckých ostrovů (Indonésie). Dnes se k nám dostane dovozem z Madagaskaru, Zanzibaru, Brazílie, Malajsie a z dalších zemí. Následně si pak můžeme dopřát jeho hořkou příchuť. Řadí se mezi nejstarší koření na světě a účinky hřebíčku si dopřávali lidé již před 2 500 lety. Nejdříve se začal používat v Číně. Do Evropy se dostal až kolem roku 300.


Účinky hřebíčku


Hřebíček funguje jako analgetikum, umí perfektně snížit či odstranit bolesti (klouby, zuby, revma, …) a je antibakteriální. Ničí bakterie, jenž má za následek posílení naší imunity. Toto koření je močopudné a hřebíček nás kompletně pročistí. Dokáže i lokálně znecitlivět určité místo poranění, působí jako přírodní anestetikum a zabraňuje infekci (dezinfekční účinek). Jelikož má takové silné aroma, má i afrodiziakální účinky. V oblasti kosmetiky má prý pozitivní vliv na pleť. Snižuje tvorbu vrásek. Pokud nesnášíte otravný hmyz, zkuste v některé místnosti vašeho bytu, která je pravidelně větraná, umístit vodu, do které umístíte hřebíček a necháte to působit. Funguje to jako odpuzovač.


Vaříme s hřebíčkem


S dávkováním buďte opatrní, doporučuje se přidávat po malých dávkách. Má totiž takovou vlastnost, že svou chutí potlačí vše ostatní. Použít ho můžeme jak do zavařenin, sirupů, u dezertů, ale i do pikantnějších jídel. Výborně se hodí k jablkům, červené řepě, mrkvím, čokoládě, cibuli, pomerančům, ale i k vepřovému masu a sladkým bramborům. A kdo by neznal postup přípravy svařeného vína? Tady se také přidává samozřejmě hřebíček. Vyzkoušejte kombinace koření hřebíčku a fenyklu, muškátového oříšku nebo kombinujte s chilli kořením. Existuje nepřeberné množství kombinací, tak si najděte tu svoji nejoblíbenější.


přidejte na:

14. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář