Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hřebíček - koření s intenzivní vůní


Hřebíček 


Hřebíček poznáme podle osobitého aroma, které většině z nás dotváří vánoční atmosféru. S jeho pomocí se dochucují jídla i různé druhy nápojů, ale hřebíček má i jiné účinky.


Původ hřebíčku


Hřebíčkovec je tropický strom, jehož poupata se v usušené podobě nazývají “hřebíček”. Květy Hřebíčkovce se sklízí a suší před fází rozkvětu. Původem je toto koření z Moluckých ostrovů (Indonésie). Dnes se k nám dostane dovozem z Madagaskaru, Zanzibaru, Brazílie, Malajsie a z dalších zemí. Následně si pak můžeme dopřát jeho hořkou příchuť. Řadí se mezi nejstarší koření na světě a účinky hřebíčku si dopřávali lidé již před 2 500 lety. Nejdříve se začal používat v Číně. Do Evropy se dostal až kolem roku 300.


Účinky hřebíčku


Hřebíček funguje jako analgetikum, umí perfektně snížit či odstranit bolesti (klouby, zuby, revma, …) a je antibakteriální. Ničí bakterie, jenž má za následek posílení naší imunity. Toto koření je močopudné a hřebíček nás kompletně pročistí. Dokáže i lokálně znecitlivět určité místo poranění, působí jako přírodní anestetikum a zabraňuje infekci (dezinfekční účinek). Jelikož má takové silné aroma, má i afrodiziakální účinky. V oblasti kosmetiky má prý pozitivní vliv na pleť. Snižuje tvorbu vrásek. Pokud nesnášíte otravný hmyz, zkuste v některé místnosti vašeho bytu, která je pravidelně větraná, umístit vodu, do které umístíte hřebíček a necháte to působit. Funguje to jako odpuzovač.


Vaříme s hřebíčkem


S dávkováním buďte opatrní, doporučuje se přidávat po malých dávkách. Má totiž takovou vlastnost, že svou chutí potlačí vše ostatní. Použít ho můžeme jak do zavařenin, sirupů, u dezertů, ale i do pikantnějších jídel. Výborně se hodí k jablkům, červené řepě, mrkvím, čokoládě, cibuli, pomerančům, ale i k vepřovému masu a sladkým bramborům. A kdo by neznal postup přípravy svařeného vína? Tady se také přidává samozřejmě hřebíček. Vyzkoušejte kombinace koření hřebíčku a fenyklu, muškátového oříšku nebo kombinujte s chilli kořením. Existuje nepřeberné množství kombinací, tak si najděte tu svoji nejoblíbenější.


Fotogalerie

Veronika

14. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře