Hříšně sladké karamelky

Příprava karamelu je náročnější a tak trochu zrádná. Ale pokud si dáte pozor, abyste jej nepřipálili, mělo by to být v pořádku.

Měli byste si vše, co budete potřebovat, připravit předem, neboť výroba karamelu vyžaduje rychlou manipulaci. Dnes si připravíme sladké, krémové karamelky. Můžete si je připravit různě. Vyrobit si je můžete jednoduše z cukru, másla a smetany.

Avšak můžete k nim přimíchat i několik ingrediencí navíc a tím jim dodáte trochu svátečnosti. Přidávají se tam ořechy, mandle, kandované ovoce či pomerančová kůra. My jsme vybrali karamelky, které se připravují z bonbónů marshmallows a z čokolády. Už se nemůžete dočkat, až je ochutnáte? Tak pojďme na to.

Karamelky (35 ks)

  • Cukr krystal - 2 hrnky (1 hrnek = cca 200 ml)

  • Sůl - 1 lžička

  • Máslo - 6 lžic

  • Smetana ke šlehání - 1 hrnek

  • Marshmallows bonbóny - 3 a ½ hrnku

  • Bílá a mléčná čokoláda - 3 a ½ hrnku nalámaných kousků

  • Vanilkový extrakt - 1 lžička

  • Hořká čokoláda - na zdobení (může být nasekaná)


Připravte si plech na pečení, který si nezapomeňte vyložit pečícím papírem, ale tak, aby ten papír nepřečníval po stranách. Pak si dejte do hrnce vařit cukr, sůl, máslo a bonbony. Vařte prozatím na středním plameni pět až 6 minut, aby se vám cukr nepřipálil.


Jakmile se máslo i bonbóny rozpustí, přilijte smetanu a vařte dalších 5 minut na silnějším plameni. Občas směs promíchejte a po těch pěti minutách odstavte hrnec z ohně a přidejte čokoládové úlomky s vanilkovým extraktem.


Až se čokoláda rozpustí, nalijte směs na plech (20 x 25 cm). Nyní počkejte, dokud se směs trochu nezchladí a poté ji můžete vložit do ledničky. Důkladně vychlazenou hmotu nakonec rozkrájejte na kostky nebo si s tím můžete vyhrát a vykrajovat různé tvary.


Jestli zachováte průměr 3 cm pro jednu karamelku, pak získáte asi pětatřicet kousků. Karamelky pak ještě můžete dozdobit hořkou čokoládou. Pokud je chcete někomu věnovat jako dárek, můžete je zabalit do papírových košíčků nebo do krabičky.


přidejte na:

19. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář