Příprava karamelu je náročnější a tak trochu zrádná. Ale pokud si dáte pozor, abyste jej nepřipálili, mělo by to být v pořádku.
Karamelky (35 ks)
Cukr krystal - 2 hrnky (1 hrnek = cca 200 ml)
Sůl - 1 lžička
Máslo - 6 lžic
Smetana ke šlehání - 1 hrnek
Marshmallows bonbóny - 3 a ½ hrnku
Bílá a mléčná čokoláda - 3 a ½ hrnku nalámaných kousků
Vanilkový extrakt - 1 lžička
Hořká čokoláda - na zdobení (může být nasekaná)
Připravte si plech na pečení, který si nezapomeňte vyložit pečícím papírem, ale tak, aby ten papír nepřečníval po stranách. Pak si dejte do hrnce vařit cukr, sůl, máslo a bonbony. Vařte prozatím na středním plameni pět až 6 minut, aby se vám cukr nepřipálil.
Jakmile se máslo i bonbóny rozpustí, přilijte smetanu a vařte dalších 5 minut na silnějším plameni. Občas směs promíchejte a po těch pěti minutách odstavte hrnec z ohně a přidejte čokoládové úlomky s vanilkovým extraktem.
Až se čokoláda rozpustí, nalijte směs na plech (20 x 25 cm). Nyní počkejte, dokud se směs trochu nezchladí a poté ji můžete vložit do ledničky. Důkladně vychlazenou hmotu nakonec rozkrájejte na kostky nebo si s tím můžete vyhrát a vykrajovat různé tvary.
Jestli zachováte průměr 3 cm pro jednu karamelku, pak získáte asi pětatřicet kousků. Karamelky pak ještě můžete dozdobit hořkou čokoládou. Pokud je chcete někomu věnovat jako dárek, můžete je zabalit do papírových košíčků nebo do krabičky.