Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hříšně sladké karamelky

Příprava karamelu je náročnější a tak trochu zrádná. Ale pokud si dáte pozor, abyste jej nepřipálili, mělo by to být v pořádku.

Měli byste si vše, co budete potřebovat, připravit předem, neboť výroba karamelu vyžaduje rychlou manipulaci. Dnes si připravíme sladké, krémové karamelky. Můžete si je připravit různě. Vyrobit si je můžete jednoduše z cukru, másla a smetany.

Avšak můžete k nim přimíchat i několik ingrediencí navíc a tím jim dodáte trochu svátečnosti. Přidávají se tam ořechy, mandle, kandované ovoce či pomerančová kůra. My jsme vybrali karamelky, které se připravují z bonbónů marshmallows a z čokolády. Už se nemůžete dočkat, až je ochutnáte? Tak pojďme na to.

Karamelky (35 ks)

  • Cukr krystal - 2 hrnky (1 hrnek = cca 200 ml)

  • Sůl - 1 lžička

  • Máslo - 6 lžic

  • Smetana ke šlehání - 1 hrnek

  • Marshmallows bonbóny - 3 a ½ hrnku

  • Bílá a mléčná čokoláda - 3 a ½ hrnku nalámaných kousků

  • Vanilkový extrakt - 1 lžička

  • Hořká čokoláda - na zdobení (může být nasekaná)


Připravte si plech na pečení, který si nezapomeňte vyložit pečícím papírem, ale tak, aby ten papír nepřečníval po stranách. Pak si dejte do hrnce vařit cukr, sůl, máslo a bonbony. Vařte prozatím na středním plameni pět až 6 minut, aby se vám cukr nepřipálil.


Jakmile se máslo i bonbóny rozpustí, přilijte smetanu a vařte dalších 5 minut na silnějším plameni. Občas směs promíchejte a po těch pěti minutách odstavte hrnec z ohně a přidejte čokoládové úlomky s vanilkovým extraktem.


Až se čokoláda rozpustí, nalijte směs na plech (20 x 25 cm). Nyní počkejte, dokud se směs trochu nezchladí a poté ji můžete vložit do ledničky. Důkladně vychlazenou hmotu nakonec rozkrájejte na kostky nebo si s tím můžete vyhrát a vykrajovat různé tvary.


Jestli zachováte průměr 3 cm pro jednu karamelku, pak získáte asi pětatřicet kousků. Karamelky pak ještě můžete dozdobit hořkou čokoládou. Pokud je chcete někomu věnovat jako dárek, můžete je zabalit do papírových košíčků nebo do krabičky.


Fotogalerie

Veronika

19. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře