Když dojde na dietu, většina z nás se nejdřív vzdá těstovin. Jsou přece plné sacharidů. Můžete na to ale jít i jinak: dát si ty alternativní z luštěnin nebo zeleniny. Chutnají skvěle, na dlouho zasytí a křivky neohrozí.
Klasické vaječné těstoviny sice celosvětově patří k nejoblíbenějším jídlům, pro naši postavu ale opravdu dvakrát vhodné nejsou. Zvlášť když je doprovodíte tučnou smetanou nebo sýrem. Trochu lepší volbou jsou pohankové soba nudle nebo rýžové nudle, které se používají v asijské kuchyni. I ty ale stojí na sacharidech.
Máte-li na těstoviny chuť, je z výživového hlediska lepší dát si ty alternativní, proteinové. Bývají vyrobené z luštěnin, nejčastěji ze sójových bobů. Obsahují nálož bílkovin i dost vlákniny.
A jak chutnají?
Luštěnina je z nich lehce cítit, a proto jim sluší jednoduché úpravy. Chutnat vám budou třeba s restovaným kuřetem a brokolicí, s grilovanými kachními prsy a červenou paprikou nebo s hráškem a mozzarellou.
Objevili jsme i proteinové těstoviny vyrobené čistě z hrachového proteinu a čerstvých vajec nebo jen z cizrny či červené čočky. Než si nějaké alternativní těstoviny koupíte, doporučujeme prozkoumat jejich složení – mělo by být minimalistické.
Hvězda mezi nudlemi
Velkým hitem jsou nudle shirataki. Jsou velmi dietní – jen deset kalorií na sto gramů a jsou bez lepku. Vyrábí se z kořene konjaku a seženete je jako široké nudle, špagety, ale třeba i ve tvaru rýže. Prodávají se v nálevu, který stačí slít. Pak už nudle jen propláchnete a servírujete, nejlépe ve studené úpravě nebo na poslední chvíli přihozené do talíře s polévkou.