Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jahodové dortíky


Těmto jahodovým dortíkům zaručeně neodoláte


Je sice léto a vy si chcete svou dokonalou postavu uhlídat, ale mělo by se užívat se vším všudy. Sladké nemusíte zavrhnout, stačí se jen hlídat, abyste ho nesnědli příliš. Občas v malých dávkách nějaká ta sladkost neublíží a určitě potěšíte vaše chuťové pohárky.


Ochutnejte jemné dortíky Fraisier (12 porcí)


  • Hladká mouka - 155 g

  • Kypřící prášek do pečiva - 1 lžička

  • Krupicový cukr - 100 g

  • Sůl - špetka

  • Rostlinný olej - 60 ml

  • Vejce - 4 ks (žloutky a bílky zvlášť)

  • Vanilkový extrakt - 1 lžička

  • Citronová kůra - z 1 citronu


Na krém budete potřebovat 1 vanilkový lusk, plnotučné mléko (175 ml), moučkový cukr (40 g), 2 žloutky, škrob solamyl (15 g), 3 plátky želatiny (6 g), máslo (20 g), 33% smetanu (400 ml) a vanilkový extrakt (2 lžičky). Na dozdobení si ještě připravte mražené maliny (500 g), jahody (600 g), moučkový cukr (30 g) a plátkovou želatinu (5 g).



Nejprve si dejte předehřát troubu na 175 °C a vyložte si formu (25 x 36 cm) pečícím papírem. Pak si do velké mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr, ale odložte si stranou asi 3 lžíce. Do menší misky si nalijte olej, do něj přidejte žloutky a 95 ml studené vody. Nastrouhejte tam citronovou kůru a přidejte vanilkový extrakt. Tuto směs pak nalijte do větší mísy s moukou a pořádně promíchejte. Z bílků si připravíte směs, ze které by se měly tvořit měkké špičky. Ten odložený cukr do nich přidejte a šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří tuhý sníh.




Vyšlehaný sníh pomalu vmíchejte do těsta a to pak nalijte do formy, kterou dáte do trouby přibližně na 10 minut. Těsto pak nechte vychladnout. Mezitím si připravte krém. Vyškrábejte si z vanilkového lusku semínka, které pak vhodíte do menšího hrnce. Lusk nevyhazujte a dejte ho tam taky. Přidejte do hrnce mléko, polovinu cukru a dejte vše vařit. Opět budete potřebovat větší mísu, ve které si ušleháte žloutek se zbylým cukrem a škrobem. Želatinu si zatím namočte. Do ušlehaných žloutků přilijte ochucené horké mléko, promíchejte a pak tu směs nalijte zpátky do hrnce.


Neustále míchejte a pomalu zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Až zhoustne, odstavte hrnec, vyndejte vanilkový lusk a vmíchejte tam vymačkanou želatinu. Po vychladnutí do něj zašlehejte máslo. Smetanu musíte vyšlehat do tuha, přidejte do ní vanilkový extrakt a důkladně vše promíchejte s krémem. Jestli vám již vychladl piškot, vykrájejte z něj kolečka (průměr 8-10 cm), které vložíte do malých formiček. Nesmíte je zapomenout vyložit pečícím papírem. Jahody si nakrájejte na půlky a dejte je po obvodu formiček tak, aby ta řezná strana směřovala ven. Jednu jahodu vždy dejte do středu a pak ty formičky vyplňte krémem. Ideální bude, když si na pomoc vezmete cukrářský sáček.


Krém musíte pěkně uhladit a nechat ztuhnout. Na dozdobení si rozmixujte maliny, které pak protřete přes síto, abyste odstranili nežádoucí semínka. Vznikne vám pyré, dejte bokem 100 g a pak ho smíchejte s cukrem. Opět si mezitím namočte želatinu. Jakmile dostatečně promícháte, rozdělte na dortíky a dejte vychladit. Až budou perfektně vychlazené, můžete bez formiček a pečícího papíru podávat. Přejeme dobrou chuť.


Fotogalerie

Veronika

15. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře