Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jak na domácí povidla


Na podzim dozrávají tyto fialové plody a pokud ještě nevíte, co si s tou velkou úrodou počít, určitě nezapomeňte na povidla. Vždyť bez nich se při přípravě koláčů, vdolků a buchet neobejdete. Nejlepší povidla si připravíte z tuzemských švestek. Příprava nebude trvat déle než 2 hodiny a navíc si je můžete vychutnávat až do příštího podzimu. Měli byste použít zralé švestky, které jste právě utrhli ze stromu. Ty otlačené, co spadli na zem, raději nepoužívejte. A pamatujte, že čím zralejší švestky použijete, tím budou povidla chutnější.


Na tradiční povidla budete potřebovat tyto suroviny:




  • Švestky - 2 kg

  • Ocet - 2 lžíce

  • Krupicový cukr - 500 g

  • Mletá skořice - ½ lžičky

  • Celá skořice - 2 svitky

  • Hřebíček - 3 ks (tlučené)

  • Rum - 4 lžíce (tuzemák)



Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Také budete potřebovat litinový hrnec, který lze využít i při přípravě pokrmů v troubě. Švestky si opláchněte a zbavte je pecek. Vhoďte je do hrnce spolu s octem. Díky octu budou mít vaše povidla krásnou švestkovou barvu a také tím prodloužíte jejich trvanlivost.


Švestky dejte do trouby a nechte je péct 20 - 25 minut a nemíchejte je. Poté k nim nasypte cukr a pořád je nemíchejte. Hrnec dejte zpět do trouby na dalších 15 minut. Pak je zalijte rumem a nyní je už můžete promíchat. Zkuste, jestli mají tu správnou konzistenci.


Hotová povidla poznáte, když trochu povidel kápnete na studený talířek. Když ztuhnou, můžete vyjmout celou skořici. Nejlépe vám s tím pomůže odpěňovačka. Povidla naplňujte do sklenic, dokud jsou ještě horká. Naběračkou naplňte čisté a suché sklenice.


Stačí, když si nachystáte 4 sklenice s objemem 370 ml. To vám z takového množství švestek akorát vyjde. Nakonec je důkladně uzavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takhle vám vydrží rok, tedy pokud je nesníte dřív.


Fotogalerie

Veronika

31. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře