Jak poznat kvalitní čokoládu

Mlsáte rádi sladkosti jako například čokoládu? Na běžném trhu jich je nespočet a liší se nejen značkou, ale hlavně složením. Po jakém druhu čokolády tedy sáhnout, abyste do svého těla nedostali pouze cukr a ztužený tuk?

Kvalita čokolády se posuzuje různě. Existuje však několik základních parametrů, na kterých se shodnou takřka všichni.

Obsah kakaové sušinyJak poznat kvalitní čokoládu

Jednou z nejčastěji měřených podmínek pro hodnocení čokolády je obsah kakaové sušiny. Tady platí zlaté pravidlo čím více, tím lépe. Minimální množství pro kvalitu čokolády je 35 %, ale na pultech prodejen můžete bez problémů najít i 75, nebo dokonce 100 %.

S vyšším podílem kakaové sušiny však musíte počítat s tím, že chuť čokolády bude mnohem plnější a hořčejší. Pokud tedy s vysokoprocentními čokoládami nemáte mnoho zkušeností, doporučujeme začínat s 50% a své chutě postupně přizpůsobit.

Množství tukuJak poznat kvalitní čokoládu

Aby byla čokoláda podle papírů označena za čokoládu, musí obsahovat kakaové máslo. V České republice je povoleno maximálně 5 % rostlinných tuků na celou čokoládu. Nejvíce kakaového másla pak najdete v bílé čokoládě, která obsahuje minimálně 18 %. Hořká čokoláda musí mít alespoň 18 % a u mléčné není tento podíl stanoven.

Původ kakaových bobů

Posledním parametrem pak může být původ kakaových bobů. Obecně platí, že jednodruhová čokoláda je cennější kvůli tomu, že je složitější vybrat kvalitní boby z jedné plantáže. Například boby z Tanzanie údajně chutnají po sušených datlích a čokoláda z Madagaskaru je charakteristická svými citrusovými tóny. Africké čokolády bývají kyselejší a naopak z oblasti Venezuely jsou zemité a hodně kakaové.

přidejte na:
BB

19. 07. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář