Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co jíst v letních dnech?


Proč se máme v létě stravovat jinak než v zimě? Jsou lidé, kteří se stravují celý rok stejně, bez ohledu na to, jestli venku mrzne nebo pálí slunce. To ale rozhodně našemu organismu neprospívá. Letní jídelníček by se měl od zimního lišit. Jestliže v létě konzumujeme stejnou potravu jako v zimě, zbytečně přetěžujeme naše tělo, a zakládáme si na zdravotní problémy. Abychom se cítili dobře a byli plni energie, měli bychom žít v souladu s přírodou a stravu přizpůsobit ročnímu období. V zimních měsících náš organismus potřebuje konzumovat ve větší míře potraviny, které ho zahřejí zevnitř. Jsou to např. husté polévky z kořenové zeleniny, brambory, zelí, obiloviny, maso nebo luštěniny, a to především tepelně upravené. Naopak v létě dáváme přednost potravinám ochlazujícím a lehce stravitelným. Současně však musí obsahovat dostatek výživných látek. Strava má být pestrá a vyvážená. Nesmí nás ale vysoušet. Hodně lidí si myslí, že když je horko, nepotřebují teplé jídlo a vystačí si se suchou a studenou stravou v podobě pečiva, uzenin a sýrů. K tomu trochu rajčat nebo okurek. To je ale omyl! Právě vyšší konzumace suché potravy vede k zažívacím problémům jako je nadýmání, plynatost a křeče. Jestliže chcete, aby vaše tělo bylo spokojené, vařte i v létě. Nemyslím tím samozřejmě těžké pokrmy, jako je řízek nebo vepřo-knedlo-zelo, ale to správné. Především zeleninu, bílé maso, ryby, luštěniny či těstoviny. Tepelná úprava by neměla být dlouhá. Zapomeňte na smažení a pečení, dejte přednost dušení, vaření nebo přípravě v páře. Pokud chcete léto prožít v pohodě, obcházejte obloukem stánky s rychlým občerstvením.


Co tedy jíst v létě?

  • zeleninu syrovou i tepelně upravenou

  • čerstvé sezónní ovoce

  • listové saláty

  • bílé maso, ryby

  • nízkotučné mléčné výrobky

  • rýži, brambory, těstoviny, luštěniny


Velmi důležité je dodržovat také pitný režim. Vysoké letní teploty vedou ke zvýšeným ztrátám tekutin v organismu, proto je musíme pravidelně doplňovat. Nejvhodnější je čistá voda, bylinné čaje, různé minerální vody nebo neslazené nápoje. Příliš sladkým limonádám nebo džusům se raději vyhněte - žízeň nezaženou.

Vychutnejte si léto plnými doušky a tím správným jídelníčkem!

Fotogalerie

Veronika

03. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře