Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jak si vyrobit domácí rostlinné mléko?


Popularita rostlinného mléka neustále stoupá. Připravíte si je snadno u vás doma a navíc jsou mnohem zdravější variantou než běžné mléko.


Makové mléko


  • Voda - 1 l

  • Mák - 150 g


Nejprve si v sítu properte mák a nechte ho přes noc namočený ve vodě (1 l). Ráno směs nalijte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se ze směsi nevytvoří bílá tekutina. Makové mléko ještě sceďte přes kávový filtr nebo přes čisté silonky. Pak už jen stačí nalít do uzavíratelných sklenic a dát do ledničky. Makové mléko můžete přidat do koktejlů, můžete z něj připravit kakao, puding nebo i těsto na lívance či palačinky.


Mandlové mléko

  • Voda - 1 l

  • Mandle - 150-200 g

Mandle opláchněte a nechte je přes noc namočené ve vodě. Ráno vodu slijte, znovu pak mandle opláchněte a jestli budete chtít, klidně si je můžete oloupat. Do mixéru vhoďte mandle a jen část vody. 

Měla by se vám vytvořit kašovitá hmota, do které pak postupně přiléváte vodu.Tekutinu pak ještě sceďte přes to nejjemnější síto (kávový filtr, silonky a podobně). Nakonec mandlové mléko nalijte do uzavíratelných sklenic a uložte do lednice. Mandlové mléko vám zcela nahradí to běžné kravské. Má všestranné využití, neboť má jemnější a méně výraznější chuť než makové mléko.


Pohankové mléko


  • Světlá pohanka - 100 g

  • Voda - 500 ml

  • Med - 1 lžíce (můžete místo něj použít i agáve sirup)


Z tohoto množství surovin si připravíte 500 ml pohankového mléka. Postup přípravy je opět podobný. Do vody (500 ml) namočte pohanku a nechte ji v ní přes noc odpočívat. Ráno vodu i s pohankou nalijte do mixéru a rozmixujte vše dohladka. Poté sceďte přes plátno či sítko a naplňte do sklenic. Pak už záleží na vás, čím si mléko trochu osladíte (med či agávový sirup). Můžete ale také vyzkoušet kombinace pohankového mléka s vanilkou, kardamomem nebo se skořicí.


Slunečnicové mléko

  • Slunečnicová semínka - 80 g (naklíčená)

  • Voda - 500 ml

  • Med či agáve sirup - 2 lžičky

Opět si z těchto surovin připravíte 500 ml slunečnicového mléka. Jeho příprava trvá trochu déle. Slunečnicová semínka musíte namočit do studené vody, ve které je necháte  hodiny. Nechte je po dobu 2 dní naklíčit, ale nesmíte je zapomenout proplachovat 2x denně.


Naklíčená semena pak s ½ l vody dejte do mixéru. Směs nakonec sceďte přes plátno, sítko, pytlík či silonky a opět můžete dle libosti dosladit. Pokud slunečnicové mléko hned nezkonzumujete, dejte ho do ledničky v uzavíratelné sklenici, kde vám ale vydrží jen 3 dny.

Fotogalerie

Veronika

25. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře