Jak si zlepšit imunitu


Přechod z teplého letního počasí do podzimních chladivých dnů sebou nese častější nachlazení, chřipky nebo angíny. Je to období, kdy příroda hraje všemi barvami a slunečních paprsků, které zahřejí, nám čím dál více ubývá. Proto s příchodem podzimního sychravého počasí bychom měli zvýšit přísun především vitamínu C, ale i ostatních vitamínů a také minerálních látek, obsahujících zejména zinek a selen, které posilují také dětskou imunitu. Je vhodné upravit taky jídelníček a jíst potraviny, které naše tělo zahřejí. 

Posilte se vitamíny a minerály

Pro dobrou obranyschopnost organismu je vitamín C klíčový. Má důležité antioxidační účinky na tělo, stimuluje imunitní systém a pomáhá předcházet nachlazením i respiračním chorobám. Bohatý obsah vitamínu C má červená a zelená paprika, brokolice, čili papričky, papája, kiwi a třeba také ananas. Dále pak černý rybíz, kyselé zelí, jablka, pomeranč a grapefruit, který je známý jako přírodní antibiotikum. Minerální látky mají důležitou roli v prevenci civilizačních onemocnění, regulují činnost nervové soustavy i metabolických pochodů, podílejí se na výstavbě tělesných tkání. Jsou velmi důležité pro náš organismus a tělo se bez nich neobejde. Zdrojem minerálních látek jsou ryby, libové maso a drůbež. Potom obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, dýňové semínka, česnek, cibule či rajčata. 


Jak zlepšit imunitu 

Imunitní systém můžeme přirozeně posilovat také zdravým pohybem na čerstvém vzduchu. Například formou procházek, jízdy na kole popřípadě také plaváním, badmintonem či in-line bruslením. Nesmírně důležitý je také kvalitní a dlouhý spánek. Na trhu najdeme celou řadu potravin, které dokážou naši imunitu stoprocentně posílit. Věděli jste, že cibule a česnek jsou známé vitamínové bomby, které působí také jako přírodní antibiotikum? Dají se výborně skladovat a uchovávat po delší dobu. Obsah vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek je nespočet. 

Čerstvý zázvor 

Dokáže posílit imunitu a pokrmům dodá pikantní citrónovou příchuť. Sušený se přidává do řady kořenících směsí např. do kari a je ideální do masitých i rybích pokrmů nebo marinád. 

Mléčné výrobky 

Jsou prospěšné v boji s bakteriálními infekcemi. Obsahují probiotické kultury, které pravidelným používáním posilují imunitu a obranyschopnost člověka. Odolnost proti průjmovým onemocněním zvyšují také např. jogurty, kefíry, acidofilní mléka či zákysy. 

Polníček 

Má silné účinky při posilování imunity a také vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje také třikrát více železa než špenát. Se svoji velmi jemnou oříškovou chutí se skvěle hodí do salátových směsí. Výborně chutná i samotný s výraznějším dresinkem. Zkuste využít naši inspiraci a udělat něco pro své zdraví. Určitě se vám to vyplatí. S prevencí můžeme snadno přečkat mrazivé měsíce ve zdraví.
přidejte na:

09. 09. 2015


Další články

Přidat komentář