Stejně jako si každý rok měníme svůj šatník z letního na zimní, přesně tak bychom měli přistupovat i ke své stravě. Sezónní potraviny jsou levnější a dají se získat od místních farmářů, to však nejsou jediné výhody sezónního stravování!
VÝHODY SEZÓNNÍCH POTRAVIN
O sezónních potravinách jste již určitě někde slyšeli. Jedná se o suroviny, které dozrávají přirozeně a jsou k dostání z místních chovů či farem. Nejedná se však pouze o ovoce a zeleninu, ale také maso nebo třeba houby.
- Jsou chutnější
- Kvalitnější
- Dozrávají přirozeně
- Pro tělo lépe stravitelné
Zimní měsíce jsou na potraviny obecně dost chudé. Na polích nic neroste a slunce je v této době nejslabší. I když supermarkety nabízejí v těchto dnes celou řadu lákavého exotického ovoce nebo dokonce jahody, nenechte se zlákat. Takové potraviny totiž nemívají žádnou chuť a obsah vitaminů je absolutně zanedbatelný.
A CO JÍST V LEDNU?
V takovýchto měsíc se často lidé obrací pro své zásoby z podzimní sklizně. A i když se nejedná o nejzajímavější měsíc v roce, můžete si i tak připravit chutné a vitaminy nabité pokrmy.
V lednu nejlépe dostanete:
- Jablka
- Kaštany
- Růžičkovou kapustu
- Sladké brambory
- Datle
- Citron
- Tuřín
- Řeřichu
Z hub například hlívu ústřičnou nebo lanýže. Z masa kromě vepřového či hovězího třeba i kachnu, perličku, zajíce, koroptev, krůtí či zvěřinu. V tomto období jsou nejčerstvější a nejkvalitnější.