Jaké potraviny si dopřát v lednu? Poradíme!

Stejně jako si každý rok měníme svůj šatník z letního na zimní, přesně tak bychom měli přistupovat i ke své stravě. Sezónní potraviny jsou levnější a dají se získat od místních farmářů, to však nejsou jediné výhody sezónního stravování!

VÝHODY SEZÓNNÍCH POTRAVIN

O sezónních potravinách jste již určitě někde slyšeli. Jedná se o suroviny, které dozrávají přirozeně a jsou k dostání z místních chovů či farem. Nejedná se však pouze o ovoce a zeleninu, ale také maso nebo třeba houby.

  • Jsou chutnější
  • Kvalitnější
  • Dozrávají přirozeně
  • Pro tělo lépe stravitelné

Zimní měsíce jsou na potraviny obecně dost chudé. Na polích nic neroste a slunce je v této době nejslabší. I když supermarkety nabízejí v těchto dnes celou řadu lákavého exotického ovoce nebo dokonce jahody, nenechte se zlákat. Takové potraviny totiž nemívají žádnou chuť a obsah vitaminů je absolutně zanedbatelný.

A CO JÍST V LEDNU?

V takovýchto měsíc se často lidé obrací pro své zásoby z podzimní sklizně. A i když se nejedná o nejzajímavější měsíc v roce, můžete si i tak připravit chutné a vitaminy nabité pokrmy.

V lednu nejlépe dostanete:

  • Jablka
  • Kaštany
  • Růžičkovou kapustu
  • Sladké brambory
  • Datle
  • Citron
  • Tuřín
  • Řeřichu

Z hub například hlívu ústřičnou nebo lanýže. Z masa kromě vepřového či hovězího třeba i kachnu, perličku, zajíce, koroptev, krůtí či zvěřinu. V tomto období jsou nejčerstvější a nejkvalitnější.

přidejte na:
Gabriela

08. 01. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář