Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jarní saláty - skvělá forma jak být rychle fit!


Probuďte se již ze zimního spánku a ochutnejte naše jarní saláty! Jaro se stává pro mnohé z nás obdobím, kdy chceme změnit své stravování a odlehčit svému zažívání po dlouhé zimě, plné tučných a mnohdy nezdravých jídel. Přinášíme recepty na jarní saláty, které skvěle doplní odlehčený jídelníček.


Jarní salát s avokádem a cizrnou (4 - 6 porcí)

Čas:   15 - 20 minut


Na přípravu budeme potřebovat:

  • kuřecí prsa (750 g)

  • cizrna - plechovky (400 g)

  • rukola (80 g)

  • 1 avokádo

  • 1 stroužek česneku

  • 1 červená cibule

  • olivový olej (3 lžíce)

  • citrónová šťáva (2 lžíce)

  • čerstvá bazalka

  • pepř a sůl


Nejprve si připravíme maso. Opláchněte ho a osušte. Pak ho nakrájejte na menší plátky a přidejte olej, sůl a pepř. Na pánvi si nahřejte olej a maso osmažte po obou stranách zhruba 5 minut. Vytvoříte si na něm lahodnou křupavou kůrčičku, ale uvnitř maso zůstane vláčné. Potom přijde na řadu avokádo, které opatrně překrojíte napůl a odstraníte pecku. Potřebujeme dužinu bez slupky. Dužinu tak z ní jen vyloupneme.


Dužina se pak nakrájí na menší kousky. Vezmeme si mísu a vložíme do ní avokádo, rukolu, kterou si nejdřív omyjeme, dále tam přidáme cizrnu, nakrájenou cibuli a ještě vložíme bazalku. Tu nasekáme na kousíčky a celý salát dochutíme solí a pepřem dle chuti. Z citrónové šťávy a česneku vytvoříme takový lehký dresink, kterým polijeme hotový salát s kuřecím masem navrchu.


Jarní zelený salát s chřestem v hlavní roli (4 porce)

Čas:     30 minut


Pro 4 osoby budeme potřebovat:

  • zelený chřest (400 g)

  • rukola (300 g)

  • baby špenát (150 g)

  • polníček (100 g)

  • 1 pórek (stačí menší)

  • 1 jarní cibulka

  • 2 vejce

  • cukr, sůl (obě ingredience po 1 lžičce)

  • citrónová šťáva

  • olivový olej

  • čerstvý zelený hrášek či zelené boby (1 hrst klidně postačí)


Nejprve si natvrdo uvaříme vajíčka, aby nám později vychladly. Lépe se pak oloupou. Pak omyjte chřest a nezapomeňte odříznout konce stonků. Spodní třetině stonku sloupneme svrchní slupku. Vložte chřest do vody, kde jste nechali rozpustit lžičku soli a cukru. Nechte ho povařit minimálně 3 minuty. Neměl by být příliš měkký. Polníček, baby špenát i rukolu omyjeme a po okapání jim odřízneme pevnější stonky. Pórek a cibulku nakrájíme na silnější kolečka. Na talíř si už ingredience nazdobte podle sebe a nakonec zakápněte citrónovou šťávou a olivovým olejem.


Fotogalerie

Veronika

13. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře