Probuďte se již ze zimního spánku a ochutnejte naše jarní saláty! Jaro se stává pro mnohé z nás obdobím, kdy chceme změnit své stravování a odlehčit svému zažívání po dlouhé zimě, plné tučných a mnohdy nezdravých jídel. Přinášíme recepty na jarní saláty, které skvěle doplní odlehčený jídelníček.
Jarní salát s avokádem a cizrnou (4 - 6 porcí)
Čas: 15 - 20 minut
Na přípravu budeme potřebovat:
kuřecí prsa (750 g)
cizrna - plechovky (400 g)
rukola (80 g)
1 avokádo
1 stroužek česneku
1 červená cibule
olivový olej (3 lžíce)
citrónová šťáva (2 lžíce)
čerstvá bazalka
pepř a sůl
Nejprve si připravíme maso. Opláchněte ho a osušte. Pak ho nakrájejte na menší plátky a přidejte olej, sůl a pepř. Na pánvi si nahřejte olej a maso osmažte po obou stranách zhruba 5 minut. Vytvoříte si na něm lahodnou křupavou kůrčičku, ale uvnitř maso zůstane vláčné. Potom přijde na řadu avokádo, které opatrně překrojíte napůl a odstraníte pecku. Potřebujeme dužinu bez slupky. Dužinu tak z ní jen vyloupneme.
Dužina se pak nakrájí na menší kousky. Vezmeme si mísu a vložíme do ní avokádo, rukolu, kterou si nejdřív omyjeme, dále tam přidáme cizrnu, nakrájenou cibuli a ještě vložíme bazalku. Tu nasekáme na kousíčky a celý salát dochutíme solí a pepřem dle chuti. Z citrónové šťávy a česneku vytvoříme takový lehký dresink, kterým polijeme hotový salát s kuřecím masem navrchu.
Jarní zelený salát s chřestem v hlavní roli (4 porce)
Čas: 30 minut
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
zelený chřest (400 g)
rukola (300 g)
baby špenát (150 g)
polníček (100 g)
1 pórek (stačí menší)
1 jarní cibulka
2 vejce
cukr, sůl (obě ingredience po 1 lžičce)
citrónová šťáva
olivový olej
čerstvý zelený hrášek či zelené boby (1 hrst klidně postačí)
Nejprve si natvrdo uvaříme vajíčka, aby nám později vychladly. Lépe se pak oloupou. Pak omyjte chřest a nezapomeňte odříznout konce stonků. Spodní třetině stonku sloupneme svrchní slupku. Vložte chřest do vody, kde jste nechali rozpustit lžičku soli a cukru. Nechte ho povařit minimálně 3 minuty. Neměl by být příliš měkký. Polníček, baby špenát i rukolu omyjeme a po okapání jim odřízneme pevnější stonky. Pórek a cibulku nakrájíme na silnější kolečka. Na talíř si už ingredience nazdobte podle sebe a nakonec zakápněte citrónovou šťávou a olivovým olejem.