Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Je čas vyrazit na šípky


Vyzrajte na nachlazení či chřipku a udělejte si na zimu zásobu vitamínu C. Stačí vyrazit do přírody a nasbírat šípky. 


O čem je řeč?

Jsou to plody růže šípkové, které rostou volně v přírodě. Najdete je podél silnic i lesních cest. Jedná se o skromný a nenáročný keř, jehož plody mají kulovitý až protáhlý tvar červené nebo červenooranžové barvy a jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Šípkové keře jsou hezké a velmi užitečné. Již v minulosti byly vysoce ceněny. Totéž platí i dnes, kdy se moderní medicína a kosmetika bez nich neobejde. 





Přínos šípků 

Šípky jsou známé svým přínosem pro zdraví již několik tisíciletí. Na podzim je to nejdostupnější zdroj vitamínu C a A. Obsahují také vitamíny K, B1 a B2. V lidovém léčitelství má i dnes nezastupitelné místo. Plody obsahují látky, které působí blahodárně na močové cesty, snižují hladinu cholesterolu v krvi a regulují hladinu cukru v krvi. Dále zvyšují imunitu, působí preventivně proti infekcím a nachlazení a při horečce. Ovlivňuji srážlivost krve a pomáhají při bolestech žil. Obsahují látky, které zpevňují cévy. Mimochodem se také používají ke zlepšení a zmírnění onemocnění ledvin a při léčbě revmatických nemocí. 

Sběr a sušení 

Šípky se sbírají na podzim. Nejlépe koncem září a v říjnu, kdy obsahují nejvíce vitamínu C. Sbírají se za suchého a slunného počasí. Šípky většinou sušíme na čaj. Na sušení se hodí pouze pevné a nepřezrálé plody, které zbavíme stopek a zbytků okvětí. Můžeme je sušit celé nebo nakrájené. Důkladně je opláchneme, osušíme, dáme na plech s pečícím papírem a při teplotě do 60 stupňů je pomalu sušíme s mírně pootevřenými dvířky, ale jen v případě, že nemáte horkovzdušnou troubu s ventilátorem. Ideální dosušení je do tmavočervené barvy. Při vyšší teplotě a delší době sušení ztrácí důležitý vitamín C. Sušené plody můžeme skladovat v plátěném pytlíku nebo v dobře uzavíratelné dóze na tmavém a suchém místě i několik let. 





Využití šípků 

Je mnoho způsobů jak zpracovat nasbírané šípky, ale pokud jsou přešlé prvními mrazíky, na sušení se nehodí. Dají se dobře použít na džemy, marmelády, sirupy, omáčku či víno. Ze sušených si můžete připravit šípkový čaj, který je bohatý na vitamín C. Z šípků se také vyrábí šípkový olej, který má schopnost regenerovat kožní buňky. Nevysušuje pokožku, udržuje ji pružnou a dodává ji potřebné vitamíny.

Fotogalerie

romik

27. 10. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře