Je nutné omezit příjem sacharidů?

Sacharidy spolu s tuky a bílkovinami tvoří tři základní makroživiny, které by člověk měl přijímat. I když jsou sacharidy obviňovány za nárůst obezity, kardiovaskulárního onemocnění a metabolického syndromu, tak musíme mít na paměti, že není sacharid jako sacharid a je v nich značný rozdíl.

Rafinované cukry vs. komplexní sacharidy

Ve skutečnosti jsou rafinované a zpracované sacharidy problémem, který dělá všem sacharidům špatnou pověst. Rafinované cukry jsou totiž navrženy tak, aby přitahovaly oči a vyvolávaly chuť na přeslazené koláčky. Místo toho, abyste všechny sacharidy vyřadili ze svého jídelníčku, byste se raději měli zaměřit na jejich kvalitu a zejména množství, které denně přijímáte.

Samozřejmě, že tvrzení o omezení přidaného cukru je prospěšné nejen pro vaše tělo, ale i celkové zdraví, protože jeho konzumace v dnešní době je nadměrná. Naopak konzumace komplexních složitých sacharidů je prospěšná, protože jejich energie se do těla uvolňuje postupně, a navíc obsahují velké množství prospěšných látek jako je vláknina.

Nejsou sacharidy jako sacharidyJe nutné omezit příjem sacharidů?

Je velmi důležité rozlišovat komplexní sacharidy a jednoduché cukry, které mají jiný vliv na tělo i organismus. Bohužel v dnešní době se vyskytuje až přílišné množství jednoduchých cukrů, a protože poskytují rychlou energii, tak se snadněji a rychleji ukládají do tukových zásob, neboť tělo je nedokáže spotřebovat, zvláště pokud máte sedavý způsob života bez fyzických aktivit. Z tohoto důvodu jsou sacharidy velkým strašákem dnešní doby, i když tomu tak být vůbec nemusí. Záleží jen na vás, jestli si osladíte kávu, dáte si sladký dortík anebo budete raději volit sacharidy v podobě celozrnných produktů či příloh v podobě brambor a rýže.

Jak je na tom ovoce?

Co se týče cukrů, které jsou obsažené v ovoci, tak na jejich obranu lze říci, že ovoce se zkrátka nepřejíte jako jiných zpracovaných sladkostí. Navíc ovoce obsahuje vitaminy, minerální látky a samozřejmě vlákninu, která je pro tělo důležitá.

přidejte na:
BB

09. 11. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář