Jehněčí maso má svou typickou vůni i chuť

Je velmi oblíbené v mnoha kuchyních po celém světě. Jehněčí maso pochází z mladých ovcí, má spoustu výživových hodnot, je bohaté na vitamíny a minerální látky a navíc je snadno stravitelné. Jestliže jej správně připravíte, vykouzlíte z něj pro každého gurmána báječnou delikatesu.

Využití v kuchyni

Jehněčí můžete sehnat jak čerstvé, tak i zmražené. Můžete si pořídit jehněčí maso v kusech nebo mleté. Nejen pro lepší chuť byste měli dávat přednost čerstvému masu před mraženým. Poohlédněte se po něm v řeznictví, v supermarketech či na nějaké eko farmě.


Nabídka je většinou velmi malá, ale však to jistě znáte - kdo hledá, najde. Čerstvé maso vám v ledničce vydrží až 3 dny a co se týče vakuově zabaleného masa, měli byste jej spotřebovat do data uvedeného na obalu.

V obchodech či řeznictví vybírejte vždy dobře vyzrálé, odblaněné maso, které bude zbavené i veškerých šlach. Na pečení se využívá kýta, hřbet, bok a plec, ale kotlety z hřebu či plátky z kýty se mohou i grilovat či smažit. Nejvíce se k jehněčímu masu hodí česnek a rozmarýn.




Jehněčí hřbet obalený v bylinkové krustičce (4 porce)

  • Jehněčí hřbet - 1 ks (očištěný, bez šlach)

  • Červené víno - 1 dl

  • Vývar - 1 dl

  • Máslo

  • Máta, tymián, rozmarýn, petržel

  • Strouhanka

  • Hořčice

  • Olej

  • Sůl a pepř - na dochucení

Jako přílohu si můžete udělat opečené brambory. Budete na ně potřebovat brambory, máslo, olej a 1 stroužek česneku. S přípravou brambor můžete počkat, až budete mít téměř hotový hřbet. Pak už jen brambory uvaříte ve slupce, nakrájíte na kolečka a osmažíte na oleji. Nakonec přidejte kousek másla a rozmáčknutý stroužek česneku. Orestované brambory pak servírujte na talíř kolem jehněčího hřbetu.


Nejprve si ale připravte bylinkovou krustu - petržel, rozmarýn i mátu nasekejte na drobno, pak k nim přidejte máslo nakrájené na plátky. Vše promíchejte, přisypte strouhanku, přidejte špetku soli a rukama prohněťte. Nyní směs zabalte do potravinové fólie, vytvořte váleček a dejte do lednice.


Jehněčí hřbet posolte a opepřete a jakmile budete mít v pánvi rozehřátý olej, můžete jej pomalu opéct. Nejdříve pečte na té straně, kde je tuk, až poté opečte i druhou stranu. Do pánve můžete pro lepší chuť přidat i nakrájené šlachy, protože tak krásně pustí šťávu, a přidejte i čerstvý tymián.


Až bude jehněčí pouštět šťávu, dejte jej do trouby na 175 °C minimálně na 10 minut, aby se hřbet dopekl. Po 10 minutách vytáhněte hřbet z trouby, potřete trochou hořčice a nahoru dejte vychlazenou bylinkovou krustu. Poté vložte zpět do trouby na gril na 200 °C.


Po upečení hřbet vyndejte z trouby a přikryjte alobalem. Takto ho nechte pár minut odpočívat. Výpek z pánve nevylévejte a přilijte k němu víno. Počkejte, až se odpaří. Už jen stačí přilít vývar, špetku soli a pepře a přecedit. Na talíři pak hřbet polijte šťávou a kolem krásně naskládejte orestované brambory.

přidejte na:

27. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
zaujímavý článok , vela som sa dozvedela

Svetlana 01. 11. 2016, 14:10