Ještě jste neochutnali POKE? Je nejvyšší čas to změnit!

Ještě jste neochutnali POKE? Je nejvyšší čas to změnit! V Americe hamburgery, Mexiku tacos, Španělsku tapas a na Havaji Poke bowls!

Pošlete své chuťové buňky na výlet na pohodovou Havaj! Věřte, že jakmile ochutnáte úžasný, osvěžující pokrm POKE, nejen ony budou tančit hula hula. I v těchto vedrech budete chtít víc a víc.

Poke je hit

Tato neskutečně jednoduchá, zdravá a výživná bomba šířící se světem neuvěřitelnou rychlostí  pochází z Havaje, kde je považována za tzv. fast food, neboť její příprava je velmi rychlá. Nejvíc populární je tento pokrm v Sydney mezi tamními surfaři.

Poke znamená „krájet“, což vystihuje základní pravidlo tohoto delikátního pokrmu – nakrájet vše na malá sousta, asi aby se vám jich pak do úst vešlo co nejvíce.
Spojením syrového tuňáka žlutoploutvého, řýže, zeleniny, ovoce a bylinek dosáhnete famózní kombinace chutí. A nejlepší na tom je, že každá vaše Poke bowl může a bude chutnat úplně jinak!  

Fantazii se meze nekladou

Ještě jste neochutnali POKE? Je nejvyšší čas to změnit! Tuňáka totiž můžete nahradit lososem, krevetami, hřebenatkami, či jinými mořskými plody, které máte rádi, nebo jich můžete skombinovat více najednou. Marináda bývá většinou tvořena sójovou omáčkou, sezamovým olejem a semínky, ale i v tomto případě se fantazii meze nekladou a používají se také nejrůznější majonézy a pikantní omáčky. Rýže se často používá stejná jako při přípravě sushi včetně postupu při vaření, ale nutné to není, naopak klidně rýži vynechejte.

Všechny další ingredience vybírejte dle svých chutí. Pokud máte rádi sushi, pak se nebojte přidat cokoliv z toho, co už jste ochutnali. Nejčastěji bývá součástí poke bowl např. avokádo, mango, salátová okurka, nakládaná zelenina, wakame či jiná řasa, různé druhy výhonků či třeba koriandr.

Nebojte se kombinovat a ještě dnes roztančete své chuťové buňky touto osvěžující bombou! 

Jak na to? Přinášíme základní poke recept. 

 Ještě jste neochutnali POKE? Je nejvyšší čas to změnit!Ingredience:

250g filet lososa

2 polévkové lžíce citrónové šťávy

2 polévkové lžíce sójové omáčky

½ avokáda

½ salátové okurky

½ menšího manga

sezamová semínka

Na přípravu rýže:

200 g sushi rýže

250 ml vody

1 a ½ lžičky cukru

½ lžičky soli

3 polévkové lžíce rýžového octa

Postup:

Rýži pořádně propláchne a vsypeme do hrnce, zalejeme vodou, přikryjeme pokličkou a přivedeme pomalu k varu. Jakmile rýže začne vařit, stáhneme plamen (snížíme stupeň ohřevu) na minimum a vaříme přibližně 10-15 minut, aby byla rýže lepkavá. 

Uvařenou rýži dáme do misky a nachystáme si zálivku – smícháme rýžový ocet s cukrem a solí a směsí zalejeme ještě teplou rýži a pořádně promícháme.

Na krájení zbylých přísad budeme potřebovat dostatečně ostrý nůž. Začneme lososem, kterého si nakrájíme na malé kostičky (pokud by se rozpadal, doporučuji dát na pár minut do mrazáku, aby mírně ztuhnul), vložíme do misky, kterou máme extra připravenou na marinování, a zalejeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Promícháme a necháme uležet alespoň 15 minut. Okurku a avokádu nakrájíme na tenké plátky, mango na kostky a postupně vše klademe do misky na rýži tak, aby každá ingredience měla svůj „chlíveček“.

Na závěr ještě posypeme sezamovými semínky.

Dobrou chuť!

přidejte na:
Baara

27. 06. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář