Jíme víc sacharidů, než potřebujeme. Únik nabízí low-carb dieta

Na tak vysoký příjem sacharidů, jaký dnes běžně jíme, není naše tělo stavěné. Proto je omezování sacharidů aktuálně nejpropagovanější výživové doporučení. Jak sestavit jídelníček omezující sacharidy, aniž byste se ochudili o živiny?

Jak moc svůj jídelníček ořežete o sacharidy, je na vás. Mírnější verze nízkosacharidové diety doporučuje Jíme víc sacharidů, než potřebujeme. Únik nabízí low-carb dieta nepřesáhnout 130 g sacharidů za den. Nejpřísnější verzí nízkosacharidové stravy je takzvaná ketogenní dieta,  která vylučuje i zdroje složených sacharidů jako jsou obiloviny, luštěniny a zčásti i ovoce a škrobová zelenina. Sacharidy pak přijímáte pouze ve formě zeleniny a menšího množství sladkého ovoce, a to maximálně do 50 g za den.

Nízkosacharidová strava ale neznamená jen vyhýbat se cukrům. Zásadním pravidlem této výživy je příjem skutečných potravin a jídel z nich. Nejrůznější nízkosacharidové nebo keto produkty, od koktejlů přes sušenky až po práškové směsi, nemají se skutečným jídlem vůbec nic společného.

Jestliže na nich stavíte dietu, skoro jistě dopadnete jako s každou jinou nepřirozenou dietou, kterou jste už drželi.

Tuk neomezeně

Nízkosacharidová dieta se často označuje jako low-carb, high-fat, což naznačuje, že se v této dietě s tuky nešetří. A mnoho propagátorů nízkosacharidové stravy k neomezené konzumaci skutečně vybízí. Jenže ani to se nedá doporučit, zvlášť pokud chcete zhubnout. Při zásadním omezení sacharidů totiž začne organismus spalovat přednostně tuky (přesněji ketolátky z nich vzniklé), ale nejdříve ty, které jíme. Když jich máme ve stravě hodně, nemusí se vůbec dostat na ty, které už máme uložené na těle a jež nás trápí.

Vsaďte na mléčné výrobky

Kysané mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, zakysaná smetana, kefír, podmáslí, acidofilní mléko atd.) kupujte vždyJíme víc sacharidů, než potřebujeme. Únik nabízí low-carb dieta pouze neochucené. Dochutit je lze ořechy, semínky, případně trochou ovoce. Je třeba se vyhnout nízkotučným mléčným výrobkům, protože mají více sacharidů (bývají zahuštěné škrobem) a jsou výživově méně hodnotné.

Doporučit se dají i sýry – čerstvé i zrající, ale přednost mají ty tučné. U roztíratelných sýrů je třeba se vyhnout taveným (obsahují problematické tavicí soli) a výrobkům zahuštěným škrobem (některé druhy žervé, pomazánkové máslo). Tvrdé sýry jsou podobně jako maso bohatým zdrojem bílkovin, a proto je třeba jíst je v přiměřeném množství.

 

přidejte na:
BB

29. 05. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář