Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jó, třešně zrály!


Rozkvetlá koruna stromů je ozdobou každé zahrady či aleje. V každé zahrádce můžeme vypěstovat ovoce jenž vyhovuje našim klimatickým podmínkám. K těm nejoblíbenějším patří bezesporu třešeň. Plody jsou kulovitého tvaru a řadíme je mezi peckoviny. Je to měkký plod bílé až narůžovělé barvy s peckou uprostřed. Dužnina obsahuje až 80 % vody. Třešně máme rané a pozdní. Rané zrají koncem května a jsou pochoutkou pro ptactvo. Pozdní dozrávají v červenci.


Proč jíst třešně


Díky blahodárným účinkům se doporučují při zácpě, revmatismu a také lidem trpícím dnou. Jsou také vhodné při boji s nadváhou. Tmavší druhy třešní jsou bohatým zdrojem minerálních látek vápníku, hořčíku, draslíku (podporuje vylučování vody z těla), železa, fosforu, zinku, křemíku a jódu (jenž pomáhá při obtížích se štítnou žlázou a podporuje růst zubů a kostí). Je také plný vitamínů C (posiluje imunitu), dále A, B2 a E. Třešně pomáhají čistit krev, játra i ledviny. Podporují tvorbu inzulínu diky barvivu antokyanu, který má vliv na léčbu cukrovky. Mají mírně projímavý účinek a proto je nazapíjejte velkým množstvím tekutin. Další využití plodů je v kosmetice, protože mají schopnost hydratovat buňky a zpomalují stárnutí pokožky.


Zpracování třešní


Patří mezi oblíbené ovoce jehož využití je velmi pestré a chutné. Plody třešní můžete jíst přímo na stromě a nemusíte je ani omývat vodou. V kuchyni je pak můžeme zpracovat na marmelády, džemy, kompoty, dřeně nebo šťávy. Dají se i zamrazit či použít jako náplň do koláčů. Velmi oblíbená je třešňová bublanina. Můžete si také vyrobit třešňovou zmrzlinu, na kterou budete potřebovat třešně, smetanu nebo jogurt, cukr, který můžete nahradit medem a šťávu z limetky. Tento druh ovoce se poměrně rychle kazí, proto jej uchováváme v chladu a temnu jen krátce. Plody bývají často napadené červy. Pokud se jich chcete zbavit ponořte třešně na chvíli do studené vody a červíci vám během několika minut vyplavou. Teď už vám můžu jen popřát jen plné košíky ovoce a také dobrou chuť.


Fotogalerie

Veronika

13. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře